Categories
NASIONAL

Anwar: bakar kitab Bible bukan tradisi Islam

Oleh : AFEEQA AFEERA

PARLIMEN, 9 OKT : Datuk Seri Anwar Ibrahim melahirkan kekesalannya terhadap Putrajaya yang mempertahankan Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali berhubung ancamannya untuk membakar Bible bahasa Melayu untuk mempertahankan kesucian agama Islam.

Sebaliknya, tegas Ketua Pembangkang itu tiada dalam tradisi agama Islam untuk mengugut serta membakar kitab suci mana-mana agama.

anwar“Saya kesal jawapan yang diberikan Menteri (Nancy Syukri) kerana beliau perlu lebih bertanggungjawab.

“Mana ada dalam tradisi Islam mengugut untuk membakar kitab agama mana-mana sekalipun.

“Ini gambaran yang diberikan bahawa kerajaan ini memilih untuk mendakwa dan memberikan ruang yang bebas untuk orang membuat kenyataan paling tidak bertanggungjawab,” katanya di ruang legar Parlimen hari ini.

Anwar berkata menteri berkenaan juga perlu menghormati undang-undang serta menjaga ketenteraman awam serta kerjasama antara masyarakat pelbagai kaum.

Semalam, Putrajaya mempertahankan tindakan Ibrahim yang didakwa membuat ugutan membakar kitab Bible berbahasa Melayu. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Syukri berkata presiden Perkasa itu tidak berniat untuk menimbulkan kekecohan agama tetapi hanya mempertahankan kesucian agama Islam.

Nancy Syukri ketika menjawab pertanyaan lisan Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng berkata kenyataan Ibrahim itu ditujukan kepada individu tertentu yang menyebarkan Bible versi bahasa Melayu Jawi.

Menurut Nancy, oleh kerana itu, tiada pendakwaan dilakukan terhadap Ibrahim.

Dalam soalan di Dewan Rakyat semalam, Lim meminta Perdana Menteri menjelaskan mengapa presiden Perkasa itu tidak didakwa mengikut Akta Hasutan berikutan ugutannya membakar Bible.

Laporan polis dibuat terhadap Ibrahim dan beliau dipanggil untuk direkod keterangan, tetapi tiada tindakan susulan.

HM

Leave a Reply

Your email address will not be published.