Categories
NASIONAL

Apa motif minyak naik ketika PM & TPM tiada dalam negara?

Oleh: AFIX REDZUAN

KUALA LUMPUR, 3 OKT: Tindakan mengejut Kerajaan Umno-BN menaikan harga bahan api sebanyak 20 sen seliter ketika ketiadaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menimbulkan banyak persoalan.

Felo Pusat Penyelidikak PAS (PPP), Mohd Hafiz Jamaludin, berkata tindakan itu dilakukan tanpa pengetahuan sesiapa walaupun daripada Petronas.

harga-minyak-naik-20-sen“Kita tidak tahu kenapa kenaikan harga minyak kali ini dilakukan dengan ketiadaan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

“Ini persoalan menarik dan bukan setakat itu sahaja, tidak ada sesiapa yang mengetahuinya walaupun dari Petronas itu sendiri,” jelasnya dalam Bicara Harakah ‘Bajet 2015, Cabaran Rakyat’.

Katanya, rakyat bukan sahaja berdepan dengan kenaikan harga minyak sekarang tetapi dibebani dengan kenaikan berantai ditambah menjelang pembentangan Bajet pada 10 Oktober ini.

“Kita menjangkakan akan ada penarikan subsidi yang mengakibatkan kenaikan harga barangan lain.

“Kerajaan perlu mengambil pendekatan baru dalam membuat struktur baru bagi mencari penyelesaian dalam meringankan beban rakyat,” katanya lagi

Tambah beliau, pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bukan langkah terbaik, sebaliknya kerajaan perlu memperkasakan terlebih dahulu sumber pendapatan.

“Dulu kita megah dalam pertanian dan mineral kenapa ini tidak diperkasakan semula, ia seolah-olah dilupakn begitu sahaja.

“Sektor ini tidak diutamakan dan kita tidak tahu apa dasar yang digunakan kerajaan dalam merealisasi sumber pendapatan negara.

“Kita perlu melakukan perubahan baru dengan membuat struktur melalui sumber terdahulu dan yang akan datang,” jelas beliau lagi.

Kegagalan Kerajaan Umno-BN meneliti dan hanya tertumpu kepada pelaksanaan GST katanya menyebabkan rakyat terutama golongan miskin bandar terus dihimpit dengan bebanan dalam meneruskan kehidupan.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.