Categories
KENYATAAN MEDIA

Bajet 2015: Roh siapa bakal tergantung di langit?

Oleh: Aina Sayuty

PM Najib dalam pembentangan Bajet 2015 lalu, dengan penuh kesombongan, mengingatkan anak-anak muda bahawa roh mereka bakal tergantung di langit jika tidak membayar hutang PTPTN.

Anak-anak muda penghutang PTPTN adalah sebenarnya mangsa kepada penswastaan dan rasuah dalam pendidikan.

Isu PTPTN dan IPTS adalah dua isu yg dicipta oleh pemerintah BN dalam menjayakan agenda menjarah hartabenda rakyat.

Anak-anak muda Malaysia yang sepatutnya berhak untuk mendapat pendidikan percuma, sebaliknya diganti dengan pendidikan berbayar, berhutang dan berisiko disekat dari ke luar negeri. Bahkan, mereka ditakut-takutkan bahawa nanti roh- roh penghutang tegar PTPTN akan juga tergantung di langit!

Adakah ulamak-ulamak terompah kayu di sekeliling PM Najib tidak mengingatkan sama, akan apa risiko sebagai pemerintah yang zalim dalam rujukan Sunan Sittah (Enam kitab hadis muktabar)

Dan adakah PM Najib tidak mengetahui bahawa orang yang berhutang adalah termasuk 8 asnaf (kategori) yang perlu dibantu oleh kerajaan melalui sistem Zakat.

Zaman dimana anak muda mahasiswa diberi biasiswa, makanan dan yuran pendidikan percuma, kian tinggal sejarah.

Zaman kini di bawah pemerintah zalim PM Najib, anak muda mahasiswa bukan setakat diikat kaki mereka di dunia, bahkan menurut kepercayaan PM, roh-roh penghutang tegar PTPTN ini bakal tergantung dilangit.

Persoalannya bagaimanakah bentuk perjalanan roh pemerintah yang zalim?

* Aina Sayuty adalah Presiden Kelab Srikandi Urduja Kelantan/Anggota AMK Kelantan

Leave a Reply

Your email address will not be published.