Categories
SELANGOR

Karnival OKU 1 Nov cungkil bakat, erat hubungan masyarakat

BANTING 27 OKT: Keluarga dianugerahkan anak dikategorikan orang kelainan upaya (OKU) seharusnya mengetengahkan anak istimewa itu bergaul dan berinteraksi dengan masyarakat luar sebagai persediaan menjadi warga komuniti yang dapat berdikari kelak.

Sempena Sambutan Hari OKU Sedunia, Jabatan Kemajuan Masyarakat Daerah Kuala Langat dengan kerjasama MDKL menganjurkan Karnival Orang Kelainan Upaya (OKU) pada 1 November bertempat di Dataran Pantai Morib, Kuala Langat.

BANNER OKUYang Dipertua MDKL, Mohd Azhar Mohamed Ali berkata, pengisian program bertujuan mencungkil serta mengenalpasti potensi bakat anak-anak OKU selain dapat mengeratkan hubungan silaturahim di antara keluarga mempunyai anak OKU dengan warga masyarakat.

Mohd Azhar berkata, melalui program ini pelajar OKU akan diberi pendedahan tentang jenis-jenis sukan yang bersesuaian, dengan keupayaan ”psikomotor” pelajar OKU tersebut.

Beliau juga menambah, penganjuran program diharap dapat mencungkil bakat-bakat baru dalam sukan membabitkan golongan OKU serta pemangkin semangat untuk menceburi bidang sukan.

Justeru itu, bagi penganjuran program yang julung kali diadakan ini, dua acara sukan utama selain beberapa acara lain untuk golongan ini akan diadakan seperti pertandingan bocce dan pertandingan bola sepak dimana pertandingan bocce ini lebih mirip sukan petanque dan boling padang.

Manakala bagi pertandingan bola sepak pula, pertandingan ini menjadi medan pemilihan pemain-pemain yang akan mewakili Malaysia ke 1st. Special Olympics World Cup 11 A Side Unified Team 2015.

Beliau berharap, penduduk daerah ini yang mempunyai anak-anak kelainan upaya dapat menyertai program ini.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.