Categories
KENYATAAN MEDIA

Kenyataan Ambiga berkenaan BTN hasutan?

Oleh: Nik Nazmi Nik Ahmad

Saya sangat kecewa dan risau tentang laporan-laporan bahawa pengusaha pergerakan Negara-Ku, Datuk Ambiga Sreenevasan sedang disiasat untuk hasutan.

Ini berikutan satu laporan dibuat oleh Persatuan Pertubuhan Merah Terengganu terhadap beliau selepas komennya yang didakwa berkaitan Biro Tata Negara (BTN).

Saya gagal untuk melihat bagaimana kata-kata beliau-seperti yang dilaporkan oleh media- adalah menghasut atau akan mengugut keselamatan negara.

Sebenarnya, saya juga telah membuat komen-komen yang serupa tentang masalah BTN sebagai ADUN Penyokong Kerajaan pada penggal pertama, saya telah mendesak Kerajaan Pakatan Negeri Selangor untuk berhenti menghantar penjawat awam ke BTN.

Kerajaan Najib Razak perlu memberi penjelasan kepada rakyat Malaysia tentang mengapa dalam jangka masa yang pendek, ramai orang yang berpendirian bebas sedang didakwa atas kesalahan hasutan manakala terdapat banyak lagi masalah yang lebih serius yang jelas diabaikan atau tidak dilayan.

Saya percaya bahawa eksploitasi isu-isu agama dan perkauman adalah satu cubaan untuk mengalih perhatian orang awam khususnya orang Melayu daripada melihat masalah yang semakin teruk berkenaan ketidaksamaan dan inflasi akibat taraf hidup yang semakin meningkat.

* NIK NAZMI NIK AHMAD adalam Ketua Angkatan Muda Keadilan

Leave a Reply

Your email address will not be published.