Categories
SELANGOR

Kerajaan Negeri hantar misi bantuan kemanusiaan ke Sabah (kemaskini)

Oleh: HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 9 OKT: Kesengsaraan mangsa banjir di Sabah mendapat perhatian Kerajaan Negeri yang menghantar misi bantuan kemanusiaan ke Sabah hari ini.

Menyertai misi itu, seramai tujuh orang dari Pasukan Tindakan Segera (Pantas) yang tiba di Lapangan Terbang Kota Kinabalu kira-kira jam 10.30 pagi tadi.

daroyahExco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi berkata kumpulan berkenaan terbabit dalam membantu mangsa-mangsa banjir membersihkan kawasan perumahan yang terjejas selain mengagihkan bantuan bakal disalurkan ke sana.

“Bantuan yang bakal disalur adalah berupa barangan, bekalan makanan dan peralatan sewaktu berada di pusat pemindahan sementara banjir serta beberapa keperluan lain, ia perlu diagihkan secara sistematik agar mangsa bencana dapat memanfaatkannya secara menyeluruh.

IMG-20141009-WA0006

“Semoga bantuan ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban ditanggung ribuan mangsa yang terjejas dalam kejadian banjir berkenaan,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Kepada semua mangsa, katanya, semoga terus sabar, tabah dan redha dengan ujian dan ketentuan selain mereka diingatkan agar tidak mengabaikan aspek kesihatan dan kebersihan dalam kerja pembersihan serta penyediaan makanan dan minuman.

“Aspek kesihatan dan kebersihan perlu diutamakan bukan sahaja mangsa tetapi sukarelawan misi kemanusiaan memandangkan penyakit berjangkit biasanya melanda ketika bencana banjir,” katanya.

IMG-20141009-WA0004

Semalam, Kerajaan Negeri mengumumkan bantuan segera berjumlah RM50,000 kepada mangsa bencana banjir yang melanda beberapa kawasan di Sabah.

Kejadian hujan lebat yang berlaku kelmarin menyebabkan daerah di sekitar Kota Kinabalu, Papar dan Kota Belud mengalami banjir serta beberapa sekolah ditutup berikutan kejadian berkenaan.

Bagi membantu mangsa, beberapa pusat penempatan sementara dibuka.

IMG-20141009-WA0005

HM

Leave a Reply

Your email address will not be published.