Categories
NASIONAL

Kewujudan Permata & SPAD membazir, pertindihan fungsi tak produktif

Oleh: NAZLI IBRAHIM

KUALA LUMPUR, 24 OKT: Langkah kerajaan mewujudkan beberapa agensi dengan fungsi bertindih dengan agensi sedia ada merupakan suatu pembaziran dan tidak produktif.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, langkah itu juga menunjukkan pentadbiran Najib kurang yakin terhadap kemampuan pegawai kerajaan sedia ada.

rosmah-permata-2Ini termasuk langkah mewujudkan Permata yang dinaungi isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

“Kerajaan membayar harga tinggi untuk penasihat Jawatankuasa Pemandu adakah kerana tidak yakin tehadap pegawai-pegawai kerajaan?

“Begitu juga kita dah ada Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) tetapi mengapa perlu ada Permata,” kata Salahuddin dalam forum forum Bicara Harakah yang bertajuk ‘Bajet 2015 – Di Mana Pincangnya’ di Galeri My Harakah Bazaar, di Jalan Pahang di sini, semalam.

Kata Salahuddin kerajaan sepatutnya memperkasakan Kemas dengan program baru melalui peruntukan yang disalurkan kepada Permata.

Keadaan sama juga berlaku dengan penubuhan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) sedangkan negara mempunyai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang turut berfungsi mengawal pengangkutan awam darat.

Kata Salahuddin, kerajaan juga sepatutnya meningkatkan aset dan kepakaran Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Polis Marin, bukan menubuhkan Jabatan Maritim untuk lakukan tugasan sama seperti TLDM dan Polis Marin.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.