Categories
SELANGOR

Seragam Akta Pengurusan Strata dialu-alukan tingkat kecekapan

Oleh: HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 23 OKT: Kerajaan Negeri menyambut baik komitmen ditunjukkan Kerajaan Pusat bagi menyeragamkan pelaksanan Akta Pengurusan Strata 2013 demi kebaikan rakyat di Selangor.

Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali berkata, bersesuaian dengan status negeri maju, Selangor mempunyai pembangunan yang banyak membabitkan bangunan strata.

Lawatan Menteri kementerian Perumahan ke SUK (3)Maka itu, katanya, kerjasama antara kedua-dua pihak diperlukan demi memastikan akta berkaitan memberi manfaat kepada rakyat.

“Di pihak negeri, kita ada mengemukakan beberapa cadangan kepada kementerian dalam melaksanakan akta ini. Saya menyambut baik komitmen kementerian untuk memberikan pertimbangan ke atas cadangan berkenaan.

“Saya percaya cadangan penambahbaikan ini akan memberi kebaikan kepada kedua-dua pihak,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Azmin berkata demikian selepas mengadakan perbincangan denganMenteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan yang mengunjunginya.

Abdul Rahman berkata, Selangor mempunyai lebih 50 peratus rakyat yang mendiami kediaman bersifat strata maka ia memerlukan perkhidmatan pengurusan bangunan strata yang baik.

“Dewan Negeri Selangor perlu meluluskan satu resolusi untuk melantik jawatankuasa tribunal pengurusan ini yang dipersetujui kementerian.

“Terima kasih kerana Kerajaan Negeri telah membuat keputusan untuk kelulusan resolusi ini dalam sidang dewan tahun depan,” katanya.

Katanya, biarpun persidangan dewan dijangka berlangsung pada Mac tahun depan namun kementerian berasa ia tidak menimbulkan masalah berikutan beberapa penambahbaikan akan dilaksanakan lagi.

“Kita yakin untuk mewujudkan tribunal ini selewat-lewatnya pertengahan tahun depan,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.