Categories
KENYATAAN MEDIA

MB: Tindakan tegas diambil pihak cemar Sg Selangor ganggu bekalan air

Satu mesyuarat telah diadakan pada petang ini, 12 Oktober 2014 bagi membincangkan insiden pencemaran Sungai Selangor akibat tumpahan hydrocarbon yang menyebabkan Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 (SSP 1), Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 2 (SSP2) dan Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 3 (SSP3) dan Loji Rawatan Air Rantau Panjang terpaksa dihenti tugas bermula sekitar jam 8.00 malam 11 Oktober 2014.

Mesyuarat ini telah dipengerusikan oleh YAB Dato Menteri Besar Selangor dengan dihadiri oleh YB Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, YB EXCO yang terlibat serta operator dari SYABAS, Puncak Niaga (M) Sdn Bhd, Konsortium ABASS Sdn Bhd, Air Selangor Sdn Bhd , Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan agensi kerajaan yang berkaitan.

PC isu air dicemari diesel-MB (3)Insiden pencemaran sungai ini menjejaskan bekalan air bersih hingga menyebabkan gangguan sementara kepada hampir 60% pengguna di Selangor. Gangguan bekalan air disebabkan pencemaran yang berlaku akibat pembuangan sisa industri ke dalam sungai.

Kerajaan Negeri Selangor kesal dengan kejadian pencemaran yang berulang lagi selepas kejadian pencemaran diesel di Sungai Gong pada bulan Ogos tahun 2013, di mana dalam kejadian tersebut, Kerajaan Negeri Selangor telah mengambil tindakan tegas termasuk merampas tanah dan tindakan mahkamah.

Kerajaan Negeri ingin mengingatkan supaya tiada lagi tindakan sewenang-wenangnya dalam membuang sisa industri ke dalam sungai.

Kejadian ini disedari oleh operator Loji SSP 1, 2, 3 dan Rantau Panjang pada jam 8.00 malam tadi. Pihak loji telah mengambil tindakan untuk menghentikan pengepaman air mentah untuk mengelakkan pencemaran itu memasuki sistem rawatan dan seterusnya menjejaskan system agihan air.

Pihak LUAS dan Jabatan Alam Sekitar Selangor sedang menjalankan siasatan untuk mengenal pasti punca pencemaran tersebut.

Kesemua operator rawatan air yang terlibat telah mula mengepam air mentah pada jam 5.00 pagi (12 Oktober 2014).

Pihak SYABAS telah memaklumkan proses pemulihan di kebanyakan kawasan terbabit akan mula pulih bermula pada 8.00 pagi esok, 13 Oktober 2014. Namun demikian, sebahagian kawasan terutamanya kawasan –kawasan tinggi dan dihujung sistem agihan seperti Pulau Indah, Banting dan lain lain akan pulih secara berperingkat-peringkat.

Langkah lain yang telah dipersetujui untuk dilaksanakan adalah menempatkan tangki statik di beberapa kawasan terjejas. Pihak SYABAS telah diarahkan untuk mengemaskini laman sesawang mereka dan meningkatkan keupayaan pusat perkhidmatan pengguna, PUSPEL.

Pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) akan membantu untuk mendapatkan lori tangki tambahan dari negeri-negeri lain dan juga dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Pada masa yang sama, operator loji SSP 1 iaitu SPLASH diminta untuk meningkatkan pengeluaran dari 950JLH kepada 1045JLH serta merta sebagai langkah mitigasi.

Keutamaan bantuan bekalan air kecemasan ini diberikan kepada pengguna-pengguna kritikal seperti hospital, pusat dialisis dan rumah kebajikan serta situasi yang amat memerlukan seperti upacara kematian atau kenduri.

Kerajaan Negeri Selangor, SYABAS dan semua operator yang terlibat sedang berusaha untuk memastikan gangguan ini dapat diatasi dalam waktu yang terdekat ini.

Sekretariat Akhbar
Pejabat Dato’ Menteri Besar Selangor

Leave a Reply

Your email address will not be published.