Categories
NASIONAL

Minyak naik, FB PM jadi sasaran tak puas hati

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 4 OKT: Akaun Facebook Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi sasaran rakyat sejak beberapa hari selepas pengumuman subsidi penarikan subsidi bahan api sebanyak RM0.20.

Rata-rata rakyat meluahkan rasa tidak senang dengan perkara terbabit yang mengakitbatkan kenaikan harga petrol dan diesel.

FacebookSejak hari pertama penarikan subsidi itu diumumkan pada lewat petang Rabu lalu, ruang komen di kebanyakan status Najib terutama yang dimuat naik selepas pengumuman itu, dihujani dengan luahan hati rakyat, walaupun status beliau bukan mengenai isu penarikan subsidi.

Malah lebih menimbulkan kemarahan apabila Najib bertindak berkongsi laman Facebook KPDNKK berhubung penjelasan isu rasionalisasi subsidi.

Status ‘share’ terbabit mendapat hampir 2,000 komen daripada rakyat.

Antaranya, mereka mahu gaji dan elaun Menteri dan Ahli Parlimen dikurangkan kerana mereka mendakwa pihak itu mempunyai kekayaan sendiri.

“Ramai menteri-menteri yang dilantik JPM dianggap rakyat sebagai pekerja buruh. Mereka lakukan tindakan membebankan rakyat, ” tulis Safuddin Yunus.

Ada juga yang mahu Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dihentikan kerana ia tidak dapat menyelesaikan masalah kos sara hidup yang semakin membebankan rakyat.

Penerangan dalam bentuk soal jawab yang dimuat naik Najib kira-kira jam 4 petang itu dihujani komen bantahan terhadap keputusan kerajaan menaikkan harga RON95 dan diesel sebanyak 20 sen.

Ada juga pengguna media sosial yang mempersoalkan bentuk bantuan kerajaan terhadap golongan pertengahan bagi meringankan beban kos sara hidup yang tinggi.

Malah, status pemimpin tertinggi negara itu mengenai tragedi MH17 yang dimuat naik semalam turut disambut dengan komen yang membincangkan isu kenaikan harga minyak.

Selain itu, status di Facebook Najib tentang keputusan undian bahawa kebanyakan rakyat memilih kos sara hidup sebagai kategori pilihan utama melalui laman web #Bajet2015 menarik lebih 3,000 komen, kebanyakannya membantah kenaikan harga minyak.

Sejak pengumuman itu, pelbagai gambar mengenai kenaikan harga minyak menjadi viral di laman-laman sosial yang mana kebanyakannya memperli kerajaan.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.