Categories
KENYATAAN MEDIA

PM mesti tegur Abdul Rahman Dahlan kenyataan Akta Hasutan

Oleh: Gooi Hsiao Leung

Semalam saya membuat panggilan awam kepada Perdana Menteri untuk membersihkan rekod hak asasi manusia didalam negeri kita untuk membuktikan kepada masyarakat antarabangsa bahawa kita layak kerusi dalam Majlis Keselamatan PBB (UNSC).

Saya mengingatkan PM bahawa tugas pertama beliau yang tidak dapat dielakkan mesti menghormati janji 2012 beliau untuk memansuhkan Akta Hasutan.

mansuh aktaWalaupun hanya 3 hari lalu sejak kami memenangi kerusi dalam UNSC, Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan telah keluar semalam memberi amaran kepada Amerika Syarikat untuk jangan campur dalam urusan negara kita – merujuk kepada perdebatan nasional yang sedang berjalan sama ada atau tidak untuk memansuhkan Akta Hasutan.

Teguran Menteri itu dibuat sebagai respons kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh kerajaan Amerika Syarikat melalui kedutaannya di Malaysia – bahawa Amerika Syarikat telah mengambil perhatian terhadap perhimpunan Majlis peguam yang memanggil untuk pemansuhan Akta Hasutan.

Adalah menyedihkan untuk seorang Menteri membuat kenyataan tidak toleran sebagai respons kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh kerajaan Amerika Syarikat menggesa kerajaan kita mengikuti aturan undang-undang atau “rule of law” secara adil, telus dan tanpa memihak politik bagi meningkatkan keyakinan dalam demokrasi, badan kehakiman dan ekonomi Malaysia.

Reaksi kasar beliau yang menunjukkan ketidakmampuan untuk mendengar dan secara konstruktif berbincang dengan pendapat dan pandangan orang lain, mencerminkan pemikiran ahli-ahli Perkasa, dan bukan dari seorang Menteri kerajaan.

Jika dunia tidak tahu lebih baik, cetusan Abdul Rahman Dahlan dengan mudah akan salah dianggap seperti yang dikeluarkan oleh Menteri Korea Utara bertindak balas terhadap Amerika Syarikat.

Malangnya, reaksi Menteri akan mengesahkan pandangan antarabangsa bahawa Malaysia tidak bersedia untuk mengambil kerusi UNSC, mewakili PBB dalam mempromosikan secara global, perlindungan hak asasi manusia.

Bagaimana kita akan mengambil bahagian dalam peranan antarabangsa memantau dan menilai tindakan negara negara lain untuk menentukan sama ada mereka telah mengancam keamanan antarabangsa atau telah melanggar hak asasi manusia apabila kita sendiri tidak mampu menerima pandangan negara-negara anggota lain mengenai bagaimana kita mengurus isu-isu hak asasi manusia kita sendiri di negara ini.

Saya mendesak Perdana Menteri untuk segera keluar menegur Datuk Abdul Rahman Dahlan untuk kenyataannya yang tidak boleh diterima dan salah mengenai campur tangan Amerika Syarikat dalam urusan dalaman negeri kami dan mengulangi komitmen dan janjian Perdana Menteri untuk memansuhkan Akta Hasutan, untuk menghilangkan sebarang andaian antarabangsa bahawa kita tidak layak untuk duduk dalam UNSC.

* Gooi Hsiao Leung adalah Ahli Parlimen, Alor Setar dan Pengerusi Biro Antarabangsa PKR

Leave a Reply

Your email address will not be published.