Categories
NASIONAL

Respon Bajet: BRIM umpama gula-gula, tak kena GST bukan jaminan harga kekal

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 11 OKT: Kerajaan Barisan Nasional (BN) diingatkan supaya lebih bijak dalam mengurangkan beban rakyat dan bukan sekadar menabur gula-gula seperti Bantuan Rakyat 1 Malaysia sahaja.

Bagi Zuriati Musa, 30, yang menetap lebih 10 tahun di Lembah Klang berkata peruntukan BRIM melebihi RM 4 billion setahun lebih baik digunakan untuk mengawal harga barang asas.

BzkkMesCUAARs1LKatanya, peruntukan sebanyak itu juga lebih baik disalurkan untuk mengekalkan subsidi petrol yang lebih berkuasa dalam mengawal rantaian harga barang keperluan.

“Saya tidak nampak bagaimana BRIM itu mampu untuk membantu rakyat mengurangkan beban hidup yang semakin tinggi kosnya.

“Menteri pun cakap gaji RM6,500 itu sampai ikat perut, jadi apalah sangat BRIM yang tak sampai RM1,000 itu.

respon“Dapat tak Menteri bayangkan apa yang kami rakyat marhaen terpaksa ikat,” luah Zuriati kepada Selangor Kini.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pembentangan Bajet 2015 yang didakwa pro-rakyat dan mampu membantu rakyat menghadapi kos sara hidup yang tinggi.

Selain pemberian BRIM yang dinaikkan sehingga RM950, Najib juga mengumumkan pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) bermula April tahun hadapan.

Berhubung pelaksanaan GST, pegawai eksekutif, Manisa Mohd Azman, 28, pula menyifatkan pengecualian sesetengah barangan daripada GST sebagai drama BN semata-mata.

respon1“Memanglah dikecualikan kononnya petrol RON 95, roti putih, ubat-ubatan dan sebagainya, tetapi adakah bermakna harga barang tidak naik. Tidak. Tiada jaminan kan.

“Bagi saya, nak naikkan harga barang, nak laksana GST seperti lebih 120 buah negara boleh, tetapi naikkanlah tangga gaji rakyat sekali.

“Kalau tangga gaji masih macam 10 tahun dulu, adakah adil harga barang terus meningkat.

“Ya, kami memang hidup lagi, masih ‘survive’, tetapi sedarkan Najib bagaimana kami bergelut untuk teruskan hidup,” tegasnya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.