Categories
SELANGOR

Semarakkan seni & budaya, peruntukan naik 3 kali ganda

Oleh: LIZAWATI MADFA

KLANG, 18 OKT: Kerajaan Negeri berhasrat untuk memperbanyak program serta aktiviti seni dan budaya di Selangor dengan menyediakan peruntukan tiga kali ganda lebih banyak berbanding tahun lepas.

Exco Pembangunan Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari berkata aktiviti itu akan digembeleng bermula di peringkat akar umbi dan bawahan.

AmirKatanya, usaha itu bagi memastikan seni dan budaya terus subur untuk mengisi ruang dan jiwa masyarakat berbilang kaum di Selangor.

“Ada banyak perancangan yang kita cuba aturkan termasuk memberikan anugerah, menggerakkan festival seni di samping menghidupkan dan menggerakkan aktivis-aktivis seni tempatan.

“Tahun depan lebih banyak dan lebih hebat lagi aktiviti-aktiviti yang kita taja dan yang kita anjurkan sendiri di bawah jawtankuan tetap,” katanya.

Lenggokan suara Ismas Saring, Buddhi Hekayat dan Erma Fatima antara yang bergema di Dataran Seni Klang di sini malam tadi sempena Malam Santai Seni.

Amirudin berkata program itu merupakan selingan daripada lawatan Dato’ Menteri Besar ke Daerah Klang semalam.

ErmaKatanya, Malam Santai Seni merupakan antara banyak lagi program yang akan dilaksanakan bagi merancakkan aktiviti seni budaya di Selangor.

“Selaku Exco, saya cuba aturkan program-program giliran, minggu lepas ketika beliau turun ke Kuala Langat, kita aturkan program dengan anak-anak muda dan penggiat sukan.

“Jadi untuk daerah Klang ini, kita cuba untuk aturkan program seni dan budaya dengan memanggil beberapa orang-orang tempatan dan penggiat seni untuk kita aturkan program seni budaya di sini,” katanya kepada Selangor Kini.

Selain persembahan nyanyian dan puisi, Amirudin turut menyampaikan sumbangan insentif perkahwinan kepada 20 pasangan pengantin baru yang menerima RM 500 setiap orang.

Sementara itu, aktivis seni dan penulis, Buddi Hekayat melahirkan keterujaan apabila diberi kesempatan Kerajaan Negeri untuk menyemarakkan Malam Santai Seni.

“Saya sering baca puisi juga tetapi sudah lama tidak baca puisi.

“Jadi bila bila Exco undang, saya rasa gembira kerana dapat baca puisi di Selangor ini, saya rasa luar biasa,” ucapnya yang sempat membacakan beberapa puisi, antaranya, ‘Sebenarnya’ oleh Goenawan Mohamad.

Sebelum ini, Buddhi Hekayat atau nama penanya, Hasmi Hashim pernah memenangi Juara Lagu apabila lagu Awan Nano nyanyian Hafiz diangkat menjuarai acara terbesar anjuran TV3 itu.

Buddhi merupakan penulis lirik kepada lagu berkenaan sementara lagunya dicipta M. Nasir.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.