Categories
SELANGOR

ADUN Permatang minta kebenaran permohonan TOL, Penyelaras DUN sudah rujuk PTG

Oleh: AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 19 NOV: Kerajaan Negeri diminta memberi semula kebenaran untuk permohonan lesen pendudukan sementara (TOL) memandangkan terdapat kebimbangan rakyat berhubung status tanah yang mereka duduki.

ADUN Permatang, Sulaiman Abdul Razak berkata, terdapat beberapa kampung yang masih lagi buntu berkenaan status tanah mereka selepas Kerajaan Negeri membuat polisi baru supaya permohonan TOL dibekukan.

permatang“Banyak tanah TOL yang masih tidak dapat pemilikan sebab kebanyakan mereka tinggal di kawasan yang dahulunya diberikan TOL tetapi bila di bawah Pakatan Rakyat (PR), TOL tidak boleh diperbaharui maka timbul kebimbangan di antara mereka yang tidak tahu ke mana mahu pergi,” katanya kepada Selangor Kini.

Beliau berkata, antara kampung yang berhadapan masalah TOL adalah Kampung Permatang, Kampung Sungai Yu, Kampung Raja Musa dan Kampung Baru Pasir Penambang.

Mantan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam sidang Dewan Negeri Selangor pada 26 November 2013 berkata, Kerajaan Negeri tidak mengeluarkan TOL sehingga kegunaan tanah itu dimanfaat sepenuhnya bakal pemilik.

Hal itu kerana pemberian TOL tanpa perancangan yang betul akan menyukarkan Kerajaan Negeri menggunakan tanah itu bagi kegunaan lain seperti pelebaran jalan dan pembinaan parit.

yahya-shari-01Mengulas berkenaan masalah iitu, Penyelaras DUN Permatang, Yahya Sahri berkata, beliau sendiri sudah merujuk kepada Pejabat Tanah dan Galian (PTG) dan mendapati terdapat keputusan baru yang diputuskan pentadbiran lalu, namun arahan masih belum dikeluarkan kepada Pejabat Tanah dan Daerah.

“Saya sendiri sudah rujuk kepada pihak PTG memang ada keputusan Exco tetapi arahan daripada PTG belum sampai kepada Pejabat Daerah.

“Maknanya, setakat ini belum ada keputusan pemberian TOL,” katanya.

Beliau berharap pentadbiran Kerajaan Negeri yang baru di bawah kepimpinan Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali dapat memberikan kebenarkan permohonan TOL bagi memudahkan penduduk dan pengusaha pertanian di kawasan kampung.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.