Categories
BERITA UTAMA

Beranikah Najib dakwa jurucakap Perhimpunan UMNO dengan Akta Hasutan?

Beberapa cabaran kini menanti Najib Razak di sebalik keputusannya untuk terus mengekalkan Akta Hasutan 1948 di perasmian Perhimpunan Agung UMNO, Khamis lalu setelah dua tahun lalu berjanji mahu memansuhkannya.

Kumpulan kanan dalam UMNO dan masyarakat yang gembira dengan pengekalan Akta Hasutan tidak akan berhenti setakat ini saja. Mereka kini bakal menumpukan tekanan agar Najib mengembalikan semula ISA dan Ordinan Darurat yang sudah dimansuhkannya sebelum ini.

Umno-Najib-Muhyidin-1Kejayaan menekan Najib sehingga Akta Hasutan tidak jadi dimansuhkan adalah kejayaan bagi kumpulan ini dan sekaligus merupakan “lesen besar” untuk mereka melakukan gugatan yang seterusnya.

Berbanding Akta Hasutan, lebih ramai golongan kanan ini berpendapat bahawa menghapuskan ISA adalah salah satu tindakan “paling bodoh” yang dilakukan Najib selaku ketua sebuah kerajaan.

Jelas bahawa mereka ini belum cukup puas hati selagi ISA dan Ordinan Darurat tidak dikembalikan sama. Mereka hanya benar-benar gembira dan puas hati dengan kepimpinan Najib jika beliau sanggup memulihkan semula semua akta-akta tersebut.

Ini sekali lagi merupakan tekanan yang berterusan kepada Najib kerana sementara beliau terus ditekan oleh kumpulan kanan yang “mahu paha setelah mendapat betis”, sebaliknya golongan liberal dan pejuang kebebasan pula mahukannya komited dengan janji-janji pembaharuan dan keterbukaan yang selalu dilaung-laungkannya.

Golongan liberal dan pro hak asasi yang turut disokong oleh pembangkang tidak menunggu lama untuk menyerang dan mengecam Najib sebagai seorang yang mungkir janji setelah Akta Hasutan ini diumum untuk terus dikekalkan.

Golongan ini bukan saja berikrar akan terus berjuang ke arah penghapusan Akta Hasutan, malah mulai melabelkan Najib sebagai pemimpin yang tidak boleh dipercayai, mungkir janji serta mudah mengalah kepada tekanan. Najib juga diperingatkan bahawa janji adalah suatu komitmen.

Dianggap sebagai janji terbesar kepada rakyat yang dimungkirinya ialah membatalkan pemansuhan Akta Hasutan, rakyat juga tentunya tidak lupa dengan beberapa janji Najib seperti tidak menaikkan harga minyak dan ikrar lebih mendengar keluhan rakyat bawahan, turut juga dimungkirinya sebelum ini.

Dengan ini, bersama banyak janji lain yang tidak ditepati serta janji berkaitan pemansuhan Akta Hasutan, ianya bakal memberi kesan besar kepada sokongan BN dalam pilihanraya akan datang, terutamanya daripada pengundi bukan Melayu dan mereka yang tinggal di bandar atau separa bandar.

Di kelompok yang lain, Najib kini mula dilihat sebagai pemimpin yang paling lemah, mudah mengalah dan tidak kukuh pendiriannya. Beliau juga dilihat sebagai pemimpin yang tidak memikir dengan mendalam sebelum mengumumkan sesuatu perkara yang melibatkan kepentingan rakyat dan negara.

Ramai yang menganggap keputusan Najib mengekalkan Akta Hasutan ini semata-mata untuk kepentingan diri dan masa depannya yang semakin kelam dalam UMNO. Beliau dikatakan hanya ingin meredakan kemarahan dalam partinya sendiri yang ternyata masih kuat dengan aliran kanan dan konservatif.

Tambahan pula, sebaik Akta Hasutan terus dikekalkan, Dewan Merdeka di mana sedang berlangsungnya Perhimpunan Agung UMNO ketika ini terus bergema dengan ucapan banyak jurucakap yang terus menyentuh isu-isu kaum dengan menyerang pihak lain yang dianggap cuba mengancam dan menggugat mereka.

Tanpa menyedari bahawa Dewan Merdeka bukanlah Parlimen ataupun Dewan Undangan Negeri yang memberikan kekebalan untuk bercakap apa saja, ramai jurucakap dalam Perhimpunan Agung UMNO seakan terlupa hakikat ini. Banyak nada rasis, perkauman, serangan dan sentuhan hal-hal sensitif melibatkan kaum lain dapat didengar dalam perhimpunan kali ini.

Sebagai meraikan kejayaan mengekalkan Akta Hasutan, lebih ramai yang tampil mahu menjadi juara bangsa pada perhimpunan kali ini kerana menganggapnya suatu kejayaan bagi mereka.

Untuk membuktikan bahawa Akta Hasutan dikekalkan tidak semata-mata untuk kepentingan dirinya atau UMNO, sesuatu yang harus Najib buktikan ialah berani mengenakan dakwaan di bawah akta tersebut keatas mana-mana jurucakap Perhimpunan Agung UMNO kali ini yang didapati melampau dari segi menyentuh isu berkaitan kaum, bangsa atau agama lain.

Jurucakap-jurucakap ini hakikatnya tidak kebal sama-sekali sepertimana wakil-rakyat di Parlimen atau Dewan Undangan Negeri bercakap dan berhujah. Dewan Merdeka PWTC bukanlah Parlimen ataupun Dewan Undangan Negeri yang mempunyai kekebalan dan melindungi sesiapa daripada bercakap apa saja.

Najib tidak harus “double standard” kerana akta ini seharusnya dilaksanakan secara adil dan menyeluruh.

Jika ini dapat dilakukan Najib sebaik berakhirnya Perhimpunan Agung UMNO, beliau mungkin dapat meraih sedikit kepercayaan daripada rakyat yang selama ini ragu-ragu dengan tujuan dan keikhlasannya mengekalkan Akta Hasutan itu.

Dipetik: Blog Shahbudin Husin

Leave a Reply

Your email address will not be published.