Categories
SELANGOR

Hasil pertama durian belanda Sungai Lang Baru awal 2015

Oleh: NAEEM RAFFI

BANTING, 16 NOV: Projek tanaman durian belanda yang diusahakan penduduk Kampung Sungai Lang Baru, di sini, mendapat perhatian Kerajaan Negeri.

Projek berskala kecil yang mula diusahakan secara kelompok sejak setahun lalu itu dijangka akan mengeluarkan hasil pertamanya awal tahun depan.

Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam, Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani, Zaidy Abdul Talib berkata, usaha itu perlu dicontohi dan tidak mustahil akan menjadi projek tanam berskala besar jika diusahakan secara meluas.

durian_belanda“Usaha ini mendapat respon baik dari Jabatan Pertanian Selangor dan saya minta mereka untuk memberi fokus dengan membuat kajian pemasaran kerana dalam tempoh tujuh bulan lagi tanaman ini akan mengeluarkan hasil pertamanya.

“Kita juga akan menyebar luas projek ini ke tanah lain, sekali gus menjadikan ia satu projek berskala besar dan berdaya maju pada masa hadapan,” katanya ketika melawat kebun durian belada di Kampung Sungai Lang Baru, di sini, hari ini.

Projek tanaman durian belanda adalah inisiatif ADUN Tanjung Sepat, Mohd Haslin Hassan, bagi membantu meningkatkan pendapatan dan ekonomi penduduk setempat dengan memberikan 2,500 anak pokok secara pecuma kepada 10 kampung tradisi.

“Tahniah kepada penduduk kampung dan ADUNnya kerana berjaya membangunkan projek ini dan saya harap kampung berdekatan turut serta dalam memastikan ia menjadi projek berskala besar.

“Ia adalah projek perintis di Selangor dan diharapkan ia terus berkembang maju,” katanya.

YB Zaidy turun padang ke TG. Sepat Program Pertanian (3)Mengulas lanjut, Zaidy berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Institut Kemajuan dan Penyelidikan Pertanian Malaysia (MARDI) bagi meneroka peluang yang ada untuk menembusi pasaran tempatan dan antarabangsa.

“Saya banyak belajar dari negara luar, di Pekan Baru Riau, Indonesia, durian belanda adalah produk tani yang popular kerana khasiat daunnya boleh mengubati kanser dan panyakit gaut.

“Kita sedang giat membuat kajian berhubung peranan herba dan akan mencari suatu tapak untuk dijadikan hub tanaman herba dan durian belanda ini adalah sebagai tanaman itu,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.