Categories
SELANGOR

MB: Sentimen fanatik, pelampau tak ada tempat di Selangor

Oleh: NAEEM RAFFI

PETALING JAYA, 3 NOV: Kerajaan Selangor akan melakukan yang terbaik bagi memastikan prinsip keadilan dan kesederhanaan digunakan setiap masa dalam urus tadbir negeri itu.

Dato’ Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali berkata, pendekatan itu diambil bagi mendepani curahan sentimen fanatik dan pelampau yang sering dicetuskan segelintir kumpulan yang membanggakan diri mereka sebagai ‘Islam’.

“Kegagalan menghargai dan menerima Al-Quran oleh kumpulan ini adalah penyebab berlakunya curahan sentimen fanatik dan pelampau.

Forum bersama Anwar di One World (9)“Dalam hal ini, saya menegaskan bahawa sentimen terbabit tidak akan memiliki tempat dalam pentadbiran Selangor kerana kami mengamalkan prinsip keadilan dan kesederhanaan setiap masa,” katanya.

Mohamed Azmin berkata demikian ketika berucap pada Majlis Makan Malam Persidangan Dunia Demokrat Islam di Hotel One World, Bandar Utama, di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim; Pengarah Eksekutif Institut Kajian Dasar (IKD), Khalid Jaafar dan Pengerusi Yayasan Keamanan Sasakawa, Jiro Hanyu.

Persidangan Dunia Demokrat Islam yang berlangsung dua hari bermula 3 hingga 4 November itu akan menampilkan beberapa tokoh dan ilmuan Islam.

Forum anjuran Institut Kajian Dasar (IKD) dengan kerjasama Yayasan Keamanan Sasakawa (SPF), Pusat Habibie Indonesia dan Yayasan Politik Penyelidikan Ekonomi dan Sosial (SETA) Turki dijangka akan menjadi landasan bagi pemimpin, intelektual dan profesional Islam untuk menyuarakan pandangan progresif membabitkan perkara berkenaan kebebasan, demokrasi serta keadilan.

Forum bersama Anwar di One World (1)Mengulas lanjut, Mohamed Azmin berharap pembabitan dan penyertaan demokrat Islam dan bukan Islam dalam forum berkenaan akan membina kefahaman, sekali gus melenyapkan prasangka terhadap Islam.

“Isu yang dibangkitkan bukan sahaja penting sebagai subjek wacana di persidangan peringkat tinggi seperti ini, tetapi membabitkan hal yang mempunyai kesan langsung kepada rakyat.

“Diharapkan wacana kali ini menjadi wahana kepada pelaksanaan ‘tahalluf siyasi’ di negara ini,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.