Categories
NASIONAL

Piala AFF: Kemenangan Harimau Malaya hasil semangat juang tinggi hingga saat akhir

SINGAPURA 30 NOV: Keputusan saat-saat akhir untuk merombak jentera serangan Pasukan Harimau Malaya sewaktu menentang Singapura di Stadium Nasional, Singapore Sports Hub, malam ini.

Pengendali skuad, Dollah Salleh, berkata langkah itu mendatangkan hasil.

piala-aff-2014Dollah berkata penyerang kembar negara, Mohd Safee Mohd Sali dan Norshahrul Idlan Talaha cuba mencari gol kemenangan pada aksi terakhir kumpulan B Piala AFF Suzuki 2014 itu, namun gagal.

“Sebab itu saya mengambil keputusan untuk memasukkan Abdul Manaf (Mamat) dan Indra Putra (Mahayuddin) pada saat-saat akhir bagi menggantikan mereka berdua dan ia nyata berbaloi.

“Apa yang menarik mengenai Indra Putra adalah beliau mampu menjaringkan gol daripada sudut yang sukar dan beliau wajar dijadikan contoh oleh beberapa pemain muda kita,” kata Dollah.

Kemenangan 3-1 yang diraih Malaysia pada perlawanan malam ini membawa skuad negara ke peringkat separuh akhir berdepan juara kumpulan A, Vietnam, awal Disember ini.

Dollah turut memuji kesemua barisan pemain negara termasuk pemain sayap, Azamuddin Mohd Akil yang berusaha untuk mencipta peluang jaringan kepada jentera serangan ketika skuad negara terdesak untuk memenangi perlawanan tersebut untuk terus kekal bersaing.

“Saya amat berbangga kerana semua pemain tidak mudah berputus asa ketika kita terdesak untuk mencari gol kemenangan.

“Saya agak bimbang sewaktu kita terikat seri 1-1, namun para pemain tidak patah semangat dan bangkit meraih kejayaan,” jelas Dollah dipetik Astro Awani.

Berkongsi pandangan yang sama adalah Mohd Safee yang berpuashati dengan persembahan yang dipamerkan oleh rakan sepasukan walaupun berdepan tekanan beraksi di hadapan puluhan ribu penyokong Singapura.

“Pemain sudah memberikan yang terbaik dan saya harap kita dapat meneruskan rentak kemenangan ini apabila menentang Vietnam nanti,” jelas penyerang kelab Johor Darul Ta’zim itu.

Thailand yang muncul juara kumpulan B susulan kemenangan 3-1 ke atas Myanmar di Stadium Besar, malam ini bakal menentang naib juara kumpulan A, Filipina pada peringkat separuh akhir.

Aksi separuh akhir akan dilangsungkan mengikut format kalah mati iaitu separuh akhir pertama pada 6 dan 7 Disember diikuti separuh akhir kedua pada 10 dan 11 Disember ini.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.