Categories
SELANGOR

Selangor sedia kerjasama tingkat sektor pertanian dengan kerajaan pusat

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SERDANG, 22 NOV: Kerajaan Selangor sedia menjalinkan kersama dengan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani bagi memastikan sektor pertanian negeri itu berkembang maju.

Dato’ Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali berkata, Kerajaan Negeri dapat membantu petani di negeri itu meningkatkan pendapatan mereka melalui kaedah berkenaan.

“Penganjuran program ini memang usaha yang cukup baik untuk mempromosikan produk pertanian dengan teknologi yang baru dapat menjana pendapatan petani, peladang dan nelayan. Selangor memainkan peranan penting walaupun kita adalah sebuah negeri perindustrian tetapi tidak ketepikan sektor pertanian.

“Kita akan berikan dokongan untuk menjayakan usaha seperti ini pada masa akan datang,” katanya ketika ditemui Selangor Kini selepas melawat Rumah Pavillion Negeri Selangor di Expo Agrikultur, Hortikultur dan Pelancongan Agro Malaysia (MAHA 2014), di sini, hari ini.

Expo yang membabitkan 1,000 pengusaha industri agromakanan, holtikuktur dan agro pelancongan kali ini turut menarik penyertaan pengusaha luar negara.

Expo dwi-tahunan yang bertemakan ‘Agroteknologi-Pemangkin Trasformasi itu berlangsung dari 20 November hingga 30 November ini.

Pameran itu dijangka menarik kehadiran 3.5 juta pengunjung dengan jumlah anggaran perolehan RM20 juta.

Antara yang dijangka akan menarik perhatian pengunjung dalam expo kali ini adalah pameran haiwan ternakan, makanan popular negeri seluruh Malaysia dan produk pertanian.

Selain itu pelbagai pertandingan menarik juga diada dan dimeriahkan lagi dengan kehadiran artis popular seperti Datuk Rosyam Noor dan Fizo Omar.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.