Categories
NASIONAL

Husam: 1MDB akan jadi punca kejatuhan PM

SHAH ALAM, 13 DIS: Naib Presiden PAS, Husam Musa menjangkakan skandal 1MDB akan menjadi punca kejatuhan Perdana Menteri Dato’ Sri Najib Abdul Razak.

Husam berkata laporan polis yang dibuat Timbalan Ketua Umno Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan serta perbincangan skandal itu oleh Jemaah Menteri yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin merupakan perkembangan “yang bakal membawa impak yang besar”.

PC Husam Musa Putrajaya Persint 9 01“Bagaimana pula perbincangan sulit kabinet mengenai isu ini boleh sampai kepada media? Tentulah dengan niat yang tertentu.

“Sama juga dengan keberanian tiba-tiba seorang pemimpin UMNO Bahagian. Bukankah menjelang PAU baru-baru ini, Presiden parti telah mengadakan perjumpaan dengan semua perwakilan dan memberikan penjelasan mengenai 1MDB?” soal Husam dalam satu kenyataan yang diterima Selangor Kini.

Husam melahirkan rasa syak diatas dua kejadian ini yang terjadi serentak. Beliau berkata babak seterusnya bergantung kepada keberanian Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

“Beranikah beliau membenarkan polis bertindak profesional dalam isu ini?” tanya Husam.

Menurut kenyataan itu lagi, Khairuddin melapor kepada polis mendesak siasatan keatas pembelian tanah seluas 234 ekar di Air Itam, Pulau Pinang dari dua pemilik pada harga RM1.38 bilion yang dikatakan melebihi harga pasaran semasa.

“Siapa pemilik tanah di Pulau Pinang yang dibeli dengan harga (95% lebih mahal?) oleh 1MDB,” sambut Husam.

Akar umbi Umno itu turut mendesak polis menyiasat pembayaran yuran kepada Goldman Sach International yang didakwa dikira berlebihan, dan pelaburan misteri di Pulau Cayman.

Selain itu, ahli Umno itu juga menggesa pelaburan misteri USD1.2 bilion dalam Petro Saudi International Ltd., pembelian aset janakuasa Penjana Tenaga Bebas (IPP) Powertek Energy dan Sanyen Power Sdn Bhd pada harga yang lebih mahal dari harga pasaran, pembayaran bunga pinjaman yang lebih tinggi dari kadar pasaran, dan pembelian sebidang tanah di Pulau Indah, Selangor dengan harga RM317 juta dari Tadman Resources Sdn Bhd.

“Misalnya, bagi tahun kewangan sehingga Mac tahun ini, 1MDB mencatat kerugian sebesar RM 665.3 juta dengan hutang sebesar RM 49.1 billion.

“Apa lagi, seperti ditulis oleh TS (The Scribe) A (Abdul) Kadir Jasin dalam blognya bahawa 1MDB telah pun memohon dan mendapat kelulusan dari Bank Negara untuk memanjangkan tempoh bagi hutang tak berbayar (non performing loan) dari tiga bulan kepada enam bulan.

“Jika ini benar, memang 1MDB sudah mengerang kesakitan walaupun usianya sangat muda,” kata Husam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.