Categories
SENI

Kritikan sastera lesu, puji sebelum diuji

Oleh: Naeem Raffi

BUDAYA perbincangan dan keterbukaan melontar pandangan kritis terhadap kerja sastera harus dihidupkan kembali demi kelangsungan lanskap kesusasteraan negara.

Ini kerana, kerja sastera wajar diuji sebelum dipuji.

Untuk itu, peranan pengkritik ditagih untuk mengimbangi cara pandang penulis sekaligus mengembangkan pemahaman mengenai sastera dan latarnya.

Itu pandangan yang dilontar penerbit Obscura, Hafiz Hamzah selaku panelis acara bedah buku ‘Dialog Dengan Sasterawan’ karya Kassim Ahmad anjuran Buku Jalanan Shah Alam di Taman Tasik Shah Alam, baru-baru ini.

“Hari ini terlampau ramai orang yang mengelar dirinya penulis, novalis dan penyair tanpa memahami apa sebenarnya kerja sastera,” katanya.

Itu sebabnya beliau menerbitkan semula karya itu bagi menghidupkan semula budaya kritikan di kalangan penggiat atau peminat kesusasteraan negara.

Buku itu pertama kali terbit pada 1977 yang menghimpunkan koleksi 22 esei antara 1950-an hingga 1970-an.

Kassim Ahmad antara sosok penggiat sasteran yang sinonim sebagai pengkritik dalam menganalisis pelbagai karya sastera sejak 1960-an.

“Saya terbitkan kerana Kassim Ahmad menunjukkan usaha, tenaga dan fokusnya terhadap perkembangan kesusasteraan ketika itu.

“Semangat itu yang patut dibawa semula hari ini tetapi dengan rangka pandangan yang baru agar lanskap kesusasteraan kita tidak terus lesu,” katanya.

Buku itu wajar dilihat sebagai peluang bagi anak muda, dipandang sebagai tanggapan alternatif dalam mengupas sesebuah karya.

Penggiat seni, Aedi Asri pula berpandangan peredaran masa membuatkan budaya kritik dalam lanskap kesusasteraan berubah sifat kepada budaya puji-memuji semata-mata.

Ia sekaligus menjadi ‘mass culture’ yang terus diamalkan. Biarpun tidak salah, namun ia memberi kesan ke atas lanskap kesusasteraan.

“Lihat Facebook dan Twitter hari ini, mass culture berlaku sesama penulis ‘aku puji karya kau, kau puji karya aku’. Kadang kala, agak hairan mengapa sebuah karya biasa, dipuji melambung.

“Begitu juga reaksi pembaca yang memuji penulis tentang karyanya kemudian pujian itu disebar untuk promosi,” katanya.

Kritikan sesama penulis seperti antara Kassim Ahmad dan Shannon Ahmad satu ketika dahulu seakan-akar sukar dibudayakan hari ini.

“Mungkinkah kerana ‘scene’ itu kecil membuatkan pengamal sastera kerap bertemu dan masing-masing memilih untuk menjaga hati,” katanya.

Ketua Pengarang Roketkini, Wan Hamidi Hamid tidak menolak hakikat itu tetapi berpandangan ‘mass culture’ terbentuk secara semula jadi dan ia bukan masalah besar.

“Ia berlaku secara fitrah. Malah jika kita terlalu melawan, masalah akan timbul kerana secara automatik kita akan meletak diri sediri ditempat yang tinggi tanpa kita sedari.

“Sebaliknya, Kassim Ahmad menggunakan pendekatan ideologinya melawan (kritik) iaitu buku dilawan dengan buku.

Buku ‘Pelacur Kelas Pertama’ karya Melati Rahim, misalnya pasti akan dikritik Kassim menerusi buku ‘Pesimisme Sepanjang Jalan’,” katanya merujuk novel Ranjau Sepanjang Jalan.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.