Categories
KENYATAAN MEDIA

Malaysia Boleh lawan Malaysia Bodoh?

Oleh: Dato Mahfuz Omar

Pengumuman pelantikan Christoph R Mueller sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Malaysia Airlines Berhad (MAS NewCo) telah membuktikan kegagalan kerajaan Barisan Nasional dalam merealisasikan slogan Malaysia Boleh.

Jikalau sebelum ini, pemimpin BN sering mencanang bahawa kita serba-boleh tetapi dengan pelantikan warga asing sebagai peneraju baru MAS membuktikan kegagalan Malaysia dalam melahirkar tokoh pengurusan koperat tempatan.

masIni menjadikan slogan malasia boleh adalah slogan palsu.pemilihan warga asing untuk menerajui mas menjadikan slogan Malaysia boleh bertukar menjadi Malaysia bodoh seperti kenyataan sinis Tun Mahathir rakyat Malaysia ni bodoh dan tak layak untuk menerajui MAS.

Isu menyelamatkan dan memulihkan MAS bukanlah cerita baru. Kerugian demi kerugian dialami walaupun pelbagai pelan pemulihan telah dilaksanakan.

Mereka seperti Datuk Seri Idris Jala, Tan Sri Azman Mokhtar telah pun terlibat dalam menyelesaikan masalah MAS ini dahulu sehingga MAS terpaksa tutup kedai.

Sungguh menghairankan, apabila mereka yang telah terbukti gagal menyelesaikan masalah itu dan kini mereka juga yang diberi tanggungjawab memulihkan MAS dengan plan pemulihan antaranya membawa masuk tokoh asing untuk menyelamatkan MAS.

Sepatut secara lojiknya jawatan yang mereka pegang sekarang ini seharusnya diisi olih warga asing yang berkebolehan kerana mereka berdua telah terbukti gagal memulihkan MAS.

Langkah melantik warga asing telah membentuk sikap hilang kepercayaan rakyat Malaysia terhadap kebolehan anak anak Malaysia untuk diberi tanggungjawab besar untuk masa depan Negara.

Apakah ini bermakna kerajaan bercadang untuk jawatan menteri kewangan yang di sandang oleh Datuk seri Najib juga perlu diserahkan kepada warga asing yang lebih berkeupayaan untuk pemulihan ekonomi negara yang lebih baik kerana Datuk seri Najib terbukti gagal dengan beban hutang negara yang begitu besar serta kejatuhan nilai ringgit Malaysia dan macam macam kegalan bukan sekadar pemulihan syarikat penerbangan MAS.

* Dato’ Mahfuz Omar adalah Ketua Penerangan PAS dan Ketua Whip Ahli Parlimen PAS

Leave a Reply

Your email address will not be published.