Categories
SELANGOR

Penduduk Kajang lega RM5.5 juta atasi banjir, isu sampah perlu fokus

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 15 DIS: Pemimpin masyarakat di Kajang menyambut baik pengumuman Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali meluluskan RM5.5 juta mengatasi masalah banjir di beberapa tempat di Daerah Hulu Langat.

Ketua Kampung Sungai Kantan, Khalid Ridhuan berkata, ini berikutan masalah banjir yang sekian lama berlarutan di Kajang wajar diselesaikan secepat mungkin bagi kesejahteraan penduduk.

Turun Padang MB ke Daerah Hulu Langat (5)“Dulu bila mengadu pada Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) mereka kata tiada bajet – suatu alasan yang sukar diterima kerana ini melibatkan kepentingan penduduk yang sepatutnya diutamakan.

“Sekarang Alhamdullilah peruntukan diluluskan dan saya harap digunakan sepenuhnya RM5.5 juta ini untuk atasi masalah banjir.

“Saya harap RM5.5 juta ini termasuk permohonan RM1 juta Jabatan Parit dan Saliran (JPS) untuk menaikan taraf Sungai Merbau di kampung ini,” kata Khalid ketika dihubungi Selangor Kini di sini, hari ini.

Sementara itu, Ahli Majlis MPKj, Radhuan Ahmad pula berharap selain isu banjir yang perlu diatasi segera, Kerajaan Negeri juga perlu menyelesaikan isu sampah yang semakin buruk di Kajang.

“Terima kasih kepada Menteri Besar baru kita kerana walaupun isu ini sepatutnya dah lama diatasi.

Turun Padang MB ke Daerah Hulu Langat (7)“Cuma saya harapkan bukan masalah banjir sahaja yang jadi masalah di sini tetapi isu sampah juga perlu diatasi segera,” kata Radhuan.

Sebelum itu, Mohamed Azmin dalam program turun padang di Daerah Hulu Langat berkata Kerajaan Negeri meluluskan peruntukan segera RM5.5 juta bagi kerja menaik taraf sungai sekitar Kajang.

Beliau menjangkakan kerja menaik taraf akan dimulakan seawal Mac 2015 nanti sebaik selesai proses tender dijalankan.

Kerja menaik taraf itu melibatkan kerja melebarkan sungai dari lapan meter ke 12 meter selepas beberapa gerai yang dibina di atas tanah rizab sungai itu dipindahkan ke sebuah tanah rezab Kerajaan Negeri.

Sementara itu kerja penambahbaikan juga sudah dimulakan dengan mendirikan tembok penahan banjir di hadapan Pasar Kajang dan mendalamkan sungai bagi mengurangkan kesan bencana alam itu.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.