Categories
NASIONAL

MB: Notis merah kepada Qardhawi fitnah, sengaja cetus ketakutan terhadap Islam

Oleh: AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 3 JAN: Notis merah yang dikeluarkan Polis Antarabangsa (Interpol) terhadap Pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia, Syeikh Dr Yusof Abdulllah Al Qardhawi adalah fitnah yang direka bagi mencetuskan ketakutan terhadap Islam.

Dato’ Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali berkata, semangat kebangkitan rakyat yang dicetuskan Al Qardhawi berjaya membuktikan beliau bukan sahaja tokoh ilmuan Islam, bahkan mujahid berpengaruh di seluruh dunia.

Hal itu termasuk konsep wasatiyyah atau kesederhanaan yang dianjurkan beliau selari dengan roh Islam dalam semua aspek sehingga dikagumi masyarakat antarabangsa.

qaradawi“Malang sekali, tuduhan yang dilemparkan terhadap Syeikh Dr Yusuf Al Qardhawi ini sangat berat.

“Apatah lagi, tuduhan ini datangnya daripada rejim tentera yang merampas dan merobohkan demokrasi yang diperjuangkan rakyat Mesir,” katanya pada Perhimpunan Solidariti bersama Dr Yusuf Abdullah Al Qardhawi di Auditorium MBSA, semalam.

Tegasnya, Kerajaan Selangor tetap dengan pendirian bahawa tokoh sederhana dan pejuang demokrasi Islam itu berhak dan wajar dipertahankan.

Pada majlis sama, Mohamed Azmin turut menurunkan tandatangan bantahan terhadap notis merah yang dikeluarkan Interpol dan menggesa nama ilmuan Islam itu serta ulama lain digugurkan daripada senarai berkenaan.

azminInterpol menerusi laman web rasminya, pada 5 Disember lalu memaklumkan pengeluaran notis merah terhadap Yusuf Al Qardhawi, 88, selepas dikehendaki pihak berkuasa kehakiman Mesir bagi pendakwaan dan sabitan hukuman kerana dituduh menghasut serta membantu pembunuhan antarabangsa, membantu banduan melepaskan diri dari penjara, aktiviti vandalisme juga kecurian.

Beliau yang kini menetap di Qatar dituduh mempunyai kaitan dengan insiden kekecohan ahli kumpulan Ikhwan Muslimin di dalam penjara dan penentangan terhadap pemimpin diktator Mesir, Hosni Mubarak.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.