Categories
SELANGOR

Selangor tubuh jawatankuasa khas tangani isu geran strata

Oleh: NAZLI IBRAHIM

AMPANG, 9 FEB: Kerajaan Negeri menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi mempercepatkan pemilik unit rumah bertingkat di Selangor memperoleh geran strata masing-masing.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Kehidupan Bandar, Datuk Iskandar Abd Samad berkata, jawatankuasa itu akan berfungsi seperti yang dibentuk bagi mempercepatkan sijil menduduki (CF) sebelum ini.

rumah mampu milik sept 2012 01“Sebelum ini banyak juga yang berjaya diselesaikan. Ada yang dah 15 tahun belum dapat status starata lagi.

“15 tahun itu kira belum cukup lama, ada yang sampai 25 tahun masih menunggu,” katanya ketika menghadiri Majlis Penerangan Majlis Perundingan Rakyat Pandan (MPRP) di Dewan Ahli Majlis Pandan Indah, di sini, baru-baru ini.

Iskandar berkata, isu pemilikan geran starata adalah salah satu isu yang menjadi keutamaan beliau kerana kegagalan memiliki geran starata menimbulkan pelbagai kerumitan kepada pemilik seperti isu menukar nama.

Katanya, antara masalah yang mengakibatkan kesukaran pemprosesan geran strata seperti,pemaju yang sudah menghilangkan diri dan isu struktur bangunan akibat dibina secara tergesa-gesa.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.