Categories
SELANGOR

Elak bazir makanan, sebulan boleh sama tinggi 30 KLCC

Oleh: SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 21 JUN: Masyarakat perlu diberi kesedaran sikap keserderhanaan dan berjimat cermat menyambut Ramadan dengan mengelakkan pembaziran makanan.

Sebelum ini media mendedahkan dalam tempoh sebulan Ramadan, rakyat Malaysia membuang kira-kira 270,000 tan makanan yang tidak disentuh yang ia boleh di makan semula.

Kerani, Muhammad Akmal Abdul Latip, 25, berkata ajaran Islam mengajar berbelanja secara bersederhana setiap masa, termasuk sewaktu berbuka puasa.

Bazir makanan“Sebaliknya apa yang berlaku kini, masyarakat sanggup berbelanja besar dengan beraneka juadah makanan kerana terlalu ikutkan nafsu yang lapar dan akhirnya berlaku pembaziran,” katanya kepada Selangor Kini.

Pemilik Butik, Farhana Ismail, 28, berkata, masyarakat disarankan membeli bahan untuk memasak sendiri elak dari membeli di luar.

“Kelebihannya, kita dapat hidangkan dalam kuantiti banyak untuk seisi keluarga dan kos bahan juga tidak semahal membeli juadah di bazar yang semakin tidak berbaloi.

“Selain itu, peniaga juga perlu menghadkan penjualan kuantiti makanan dan membuat anggaran pengunjung yang datang untuk elakkan berlaku berlebihan makanan,” katanya.

Sementara itu, Ejen Insurans, Nuraini Ismail Johari, 26, berkata mentaliti masyarakat perlu diubah kerana kebanyakan mereka membeli juadah bukan mengikut keperluan, tetapi mengikut nafsu.

“Kita juga perlu ada sikap ambil tahu dan prihatin terhadap rakyat kurang berkemampuan supaya dapat didik diri tidak berlebihan dalam membeli juadah di bazar Ramadan,” katanya.

Memetik laporan mStar Online, Syarikat menyelia sisa pepejal, SWCorp, berkata berdasarkan perkiraan itu, jumlah makanan itu boleh dihidangkan kepada 180 juta orang, enam kali ganda melebihi populasi negara ini iaitu 27 juta.

Jika 270,000 tan makanan makanan itu dilonggokkan ia adalah bersamaan dengan ketinggian 30 buah bagunan KLCC yang berketinggian 452 meter itu.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.