Categories
KENYATAAN MEDIA

Lalulintas KL tutup 3 hari bagi KL City GP, kenapa Bersih tidak?

Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) memandang sinis kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar yang dilaporkan media beberapa hari kebelakangan ini.

Beliau dilaporkan berkata bahawa perhimpunan Bersih 4 ‘mementingkan diri sendiri’ dengan tidak mengambil kira hak peniaga dan orang ramai; malah mencadangkan supaya perhimpunan diadakan di Stadium Negara Bukit Jalil.

Ini lucu sekali sekiranya kita mengambil kira bagaimana jalan-jalan utama di Kuala Lumpur ditutup tiga hari berturut-turut bagi memberi laluan kepada acara KL City GP pada 7 hingga 9 Ogos yang lalu.

Acara lumba kereta ini telah mengakibatkan penutupan jalan utama termasuk Jalan Sultan Ismail, Jalan Ampang dan Jalan P Ramlee. Malah sehingga hari ini pun masih berlaku gangguan lalulintas akibat kerja-kerja penyelenggaraan yang belum selesai.

KL CityBERSIH 2.0 tidak pula mendengar sebarang bantahan daripada Ketua Polis Negara, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, persatuan peniaga, individu mahupun mereka yang tinggal di sekitar kawasan terbabit berkenaan kesan daripada penutupan jalan terbabit.

Adakah kepentingan korporat lebih utama berbanding kepentingan rakyat dan negara?

BERSIH 2.0 ingin mengingatkan bahawa perhimpunan Bersih telah pernah berlangsung tiga kali sebelum ini, dan kesan perhimpunan tersebut terhadap ekonomi setempat adalah bukan sahaja minimal malah memberi keuntungan kepada pengusaha hotel, peniaga kecil, pengusaha restoran dan juga pengangkutan awam.

Justeru andaian yang dibuat oleh Tan Sri KPN adalah tidak tepat dan hanya bertujuan mengelirukan mereka yang masih sudi mendengar cakap KPN serta menakut-nakutkan masyarakat yang tidak berpeluang mendapat maklumat sebenar tentang perhimpunan Bersih 4.

Kami ingin menegaskan sekali lagi bahawa tuntutan perhimpunan Bersih 4 adalah untuk mendesak penambahbaikan ke arah sebuah kerajaan dan sistem pilihanraya yang adil, hak untuk membantah, sebuah sistem demokrasi berparlimen yang lebih kukuh dan demi menyelamatkan ekonomi negara.

Ini bukan soal pentingkan diri, tetapi kepentingan dan masa depan negara yang kita cintai.

Sekiranya sumber negara boleh dihabiskan untuk perlumbaan kereta selama tiga hari, kenapa perlu gusar dengan perhimpunan aman dua hari demi kepentingan jangka panjang negara?

Dikeluarkan oleh,
Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0

Leave a Reply

Your email address will not be published.