Categories
SELANGOR

TEPAT selamatkan pangsapuri Rimau Indah

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 15 OGOS: Projek terbengkalai pangsapuri kos rendah Rimau Indah, Seksyen 32, di sini terpilih untuk dipulihkan di bawah Tabung Pemulihan Projek Terbengkalai (TEPAT).

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar, Datuk Iskandar Abdul Samad, berkata Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor (LPHS) sedang mengenalpasti pembeli tetapi hanya 121 daripada 315 mereka berjaya dikesan.

yb iskandar 1Beliau berharap pembeli yang masih tidak dapat dihubungi dapat berurusan dengan LPHS untuk proses selanjutnya.

” Pembeli projek ini perlu menghubungi LPHS dengan segera di talian 03-5544 7419/7950 sambungan 117 atau 118.

“Pembeli perlu mengemukakan Perjanjian Jual Beli mereka sebagai bukti pembelian,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pemaju yang akan memulihkan projek itu adalah Worldwide Holdings Berhad iaitu syarikat milik Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Projek berkenaan dimulakan pada 2001 dan sepatutnya siap pada 2005, namun gagal disiapkan sekitar 80 hingga 90 peratus.

pangsapuri-dengkilPada Sidang Belanjawan Dewan Negeri Selangor November lalu, Dato’ Menteri Besar Selangor, Mohammed Azmin Ali mengumumkan penubuhan TEPAT dengan dana RM20 juta.

TEPAT adalah satu usaha Kerajaan Negeri untuk membantu golongan berpendapatan rendah.

“Tanpa TEPAT, tidak ada pemaju yang akan menyelamatkan projek terbengkalai kos rendah seperti Rimau Indah kerana memerlukan suntikan dana tinggi,” kata Iskandar.

Antara projek lain yang sedang diselamatkan TEPAT adalah Taman Desa Mawar, Kampung Sungai Yu, Kuala Selangor.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.