Categories
GLOBAL

Kesan Brexit terhadap ekonomi masih awal diramal

OLEH : AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 27 JUN: Masih terlalu awal untuk membincangkan secara terperinci kesan keputusan Britain yang memilih meninggalkan Kesatuan Eropah (EU).

Ketua Pegawai Eksekutif, Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor, Dr Fahmi Ngah, berkata Britain sudah pasti menggunakan terma dagangan baru yang tidak mempunyai kaitan EU kesan pengunduran itu.

BREXIT“Britain apabila disahkan keluar dari EU nanti perlu menggunapakai terma dagang yang lain daripada EU. Begitu juga negara lain yang bakal keluar.

“Sukar dinyatakan kesan yang wujud sehingga terma dagang ini dikaji apabila ia keluar nanti.

“Kita mengalu-alukan terma dagang yang membantu hasil eksport negara seperti minyak sawit mentah, barangan elektronik dan perkhidmatan,” katanya kepada SelangorKini.

Jelas Fahmi, EU adalah rakan dagang ketiga terbesar Malaysia dan perpecahannya boleh memberi kesan kepada pendapatan dagang negara.

Dr Fahmi NgahKatanya, sudah mula wujud kebimbangan terhadap pengekalan EU sebagai entiti perdagangan antarabangsa kerana sudah kedengaran beberapa negara lain bakal menurut jejak Brexit.

Pada 24 Jun lalu, rakyat Britain membuat keputusan keluar daripada blok EU menerusi pungutan suara ‘keluar’ sebanyak 51.9 peratus berbanding 49.1 untuk ‘kekal’.

Keputusan referendum Brexit itu turut menyaksikan Perdana Menteri Britain, David Cameron mengumumkan perletakan jawatan, pada Oktober ini.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.