Categories
BERITA UTAMA NASIONAL

Dua suspek bunuh Bill Kayong dihadap ke mahkamah

SHAH ALAM, 17 JULAI: Dua lelaki yang ditahan berhubung pembunuhan Setiausaha KEADILAN cawangan Miri, Bill Kayong dihadapkan di Mahkamah Majistret Miri, hari ini.

Mohamad Fitri Pauzi, 29, didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh Bill, 43, di persimpangan lampu isyarat berhampiran pasaraya E-Mart Jalan Miri-Bintulu, kira-kira jam 8.20 pagi, pada 21 Jun lalu.

Tertuduh kedua, Lie Chang Loon, 37, didakwa bersubahat dengan Mohamad Fitri mengikut Seksyen 109 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 302 kanun sama.

BillKayongKedua-dua tertuduh kelihatan tenang ketika pertuduhan dibacakan kepada mereka masing-masing dalam bahasa Malaysia dan Mandarin oleh penterjemah mahkamah. Tiada pengakuan direkodkan.

Majistret Lovely Natasha Charles menetapkan 30 Ogos ini untuk sebutan semula kes.

Peguam Kanan Persekutuan Muhamad Iskandar Ahmad menjalankan pendakwaan manakala peguam Ranbhir Singh Sangha mewakili kedua-dua tertuduh dan peguam Abun Sui pula mewakili keluarga mangsa.

Sementara itu, bercakap kepada pemberita di luar mahkamah, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak SAC Dev Kumar M M Sree, berkata empat suspek kes berkenaan yang ditahan sebelum itu akan direman selama 21 hari mengikut Seksyen 3 (1) Akta Pencegahan Jenayah 1959 (POCA).

Beliau berkata, polis masih memburu tiga lagi suspek termasuk dalang pembunuhan itu.

Terdahulu, semua lapan suspek yang memakai pakaian lokap tiba di mahkamah pada jam 8.45 pagi diiringi kawalan ketat polis dengan senjata berat bagi mengelak kejadian tidak diingini.

Dua daripada suspek itu dibebaskan tanpa syarat, empat ditahan di bawah POCA manakala seorang didakwa membunuh dan seorang lagi didakwa bersubahat serta membunuh.

Lebih 20 pegawai polis termasuk Timbalan Ketua Polis Miri, Supt Stanley Johnathan Ringgit memantau keadaan keselamatan.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.