Categories
SELANGOR

HIJRAH dan Jawatankuasa Pendidikan ‘bergabung’ mantap potensi diri usahawan

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 13 JUL: Yayasan Hijrah Selangor (HIJRAH) menjalinkan kerjasama dengan Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains, Teknologi dan Inovasi Selangor menganjurkan Program INSAN bagi memberikan latihan serta membina jati diri usahawan.

Pengerusi Eksekutif HIJRAH, Datuk Mansor Othman, berkata program kursus ini merupakan usahasama bersepadu bertujuan membina usahawan berwawasan dan berdaya saing, berkemahiran dan proaktif.

MANSOR OTHMAN“Usahasama ini memberi manfaat secara terus kepada kumpulan sasar yang kebanyakannya terdiri daripada golongan berpendapatan rendah.

“Program latihan diberikan ini memperkukuhkan keberkesanan pelaksanaan HIJRAH terutamanya mengenai aspek pembangunan insan selain mengasah potensi dan keyakinan peserta dalam bidang perniagaan,” katanya.

Beliau berkata, INSAN yang dimulakan mengikut DUN ini terbahagi kepada dua kumpulan sasaran membabitkan kelompok usahawan dan anak-anak kepada usahawan HIJRAH.

“Ia diadakan setiap minggu dengan matlamat memantapkan budaya berfikiran positif serta membina budaya kerjapeserta selain mengaplikasi teknik psikologigunaan (NLP) bagi mencapai matlamat sebenar program.

“Manakala program latihan anak-anak peserta pula bermatlamat memberdayakan modal insan dengan memberi pendedahan serta mempertingkatkan kefahaman dalam memperkasa ilmu, emosi, keimanan, ketahanan fizikal serta mental peserta,” katanya.

NIK NAZMI (1)Semantara itu, Exco Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains,Teknologi dan Inovasi, Nik Nazmi Nik Ahmad yakin INSAN yang dijalankan sejak tahun lalu mampu melahirkan lebih ramai ejen perubah dalam kalangan rakyat ke arah membina kemajuan dan pembangunan mampan.

“Kerjasama ini dialu-alukan kerana keselarian objektif kedua-dua program tersebut sekali gus mendekatkan lagi kepada cita-cita melahirkan rakyat berilmu menjayakan gagasan Smart Selangor yang peduli seperti saranan Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali,” katanya.

Program latihan ‘Kursus Keusahawanan: Anda Juara’ melibatkan 80 peserta daripada Kota Raja dan Kuala Langat dijadualkan berlangsung pada 23 Julai depan.

Sejak dilancarkan pada 24 Mac lalu, lebih 26,000 usahawan di seluruh Selangor menerima manfaat dengan perolehan pinjaman RM1,000-RM50,000 sebagai modal tambahan melonjakkan perniagaan.

-nR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.