Categories
NASIONAL

Muhyiddin: Kalau kamu curi ayam, ayam dirampas, kemudian didakwa

OLEH NAZLI IBRHAIM

BUKIT BERUNTUNG, 31 JULAI: Langkah menyita aset terlibat dengan skandal 1MDB oleh Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat hanya satu langkah permulaan sebelum proses mendakwa individu terlibat seperti anak tiri Perdana Menteri, Reza Aziz dan individu dinamakan ‘Malaysia Official 1’ (MO1) di mahkamah.

Mantan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata langkah mengheret mereka terlibat ke muka pengadilan dilakukan pada fasa kedua iaitu selepas proses penyitaan dilakukan.

“Aset dan wang ini akan dirampas termasuklah wang kepunyaan orang bernama MO1. Wang ini bukan sahaja dirampas tetapi dalam undang-undang Amerika Syarikat, harta dirampas dan orang ┬ábersalah mencuri kena juga dibawa kemuka pengadilan.

NAJIB 1MDB“Sama juga dengan orang mencuri ayam ditangkap polis, ayamnya polis rampas tetapi hukuman tidak boleh lepas, kena dibawa ke mahkamah sebab awak mencuri. Hakim kata awak kena denda RM100 ke atau penjara satu hari ke atau sebulan ke.

“Di sana pun begitu juga, sekarang ini baru fasa pertama, dia rampas dahulu. Fasa kedua orang dinamakan itu menghadapi apa dikatakan dakwaan atas kesalahan dilakukan. Itu belum keluar lagi, itu setahun, dua tahun tak habis cerita lagi,” katanya.

Muhyiddin berkata demikian ketika berucap di Majlis Jalinan Mesra Aidilfitri ‘Melakar Muafkat Baru’ di Bukit Sentosa di sini, semalam.

Katanya, kes 1MDB merupakan antara skandal penggubahan wang haram terbesar dengan penglibatan pemimpin tertinggi sesebuah negara yang pernah berlaku dalam sejarah dunia

Katanya lagi, selain menjadi skandal terbesar, skandal ini turut memalukan rakyat Malaysia ekoran melibatkan semua rakyat di negara ini terpaksa menanggung akibatnya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.