Categories
SELANGOR

Sukma 2016: Cemerlang dan konsisten, kunci kejayaan Selangor

OLEH HAFIZAN TAIB

KUCHING, 31 JULAI: Kecemerlangan dicatat dalam kebanyakan acara memberi kelebihan buat kontinjen Selangor sehingga berjaya muncul juara keseluruhan Sukan Malaysia (Sukma) ke-18 2016 kali ini.

Kontinjen Merah Kuning berjaya mengumpul 59 emas, 73 perak dan 63 gangsa dalam edisi sukan dwi tahunan ini untuk meraih kejuaraan buat kali kesembilan.

Catatan 59 emas adalah yang terbaik di luar Selangor sejak kejohanan ini bermula pada 1986 dengan pungutan 80 emas pernah dicapai ketika bertindak selaku tuan rumah pada 1998.

PINGAT SEL SEMUAMajlis Sukan Negeri Selangor (MSNS) meletakkan sasaran 48 emas dan menyenaraikan 432 atlet dalam penyertaan 24 acara dipertandingkan pada temasya berlangsung 22 hingga 31 Julai.

Sasaran terbabit dilihat realistik dan tidak mendatangkan beban kepada atlet apabila kejayaan melepasinya dengan angka tinggi membanggakan semua dalam kontinjen berkenaan.

Beberapa acara menepati sasaran selain mengatasi pencapaian pada edisi sebelumnya seperti renang, olahraga, tenis, pencak silat, badminton dan angkat berat.

Renang mengetuai kutipan dengan 20 emas turut mencipta tujuh rekod baru Sukma di mana lima daripadanya memecahkan rekod sendiri diikuti memanah (dua).

Memanah dan menembak juga menyamai satu rekod lama dalam acara masing-masing.

gymnastik bersama datuk sukAcara sukan antaranya gimnastik, berbasikal, menembak, karate, bola tampar serta wushu juga berjaya dalam pungutan pingat dan ia memberikan kesan positif bagi pembangunan sukan di Selangor.

Kegagalan dalam sesetengah acara pula memerlukan penilaian dan kajian semula ke arah perubahan lebih baik.

Slogan pasukan “Smart Selangor Tekad Juara” juga memainkan peranan ke arah meniup semangat pegawai dan atlet ke johanan berkenaan.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.