Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

Sukma 2016: Dahului pungutan pingat, Selangor dan Sarawak terus bersaing

OLEH HAFIZAN TAIB

KUCHING, 30 JULAI: Kejohanan Sukan Malaysia (Sukma) ke-18 2016 di sini, menghadirkan saingan sengit antara kontinjen berterusan hingga ke peringkat akhir.

Selangor kekal mendahului kedudukan pungutan pingat dengan 53 emas, 66 perak dan 54 gangsa namun cabaran hebat datang daripada tuan rumah, Sarawak (52 emas, 34 perak, 49 gangsa) yang terus menggugat.

Persaingan bagi penentuan juara keseluruhan bakal berterusan dengan beberapa acara akhir berlangsung hari ini membabitkan penyertaan atlet kedua-dua kontinjen.

Manakala perebutan tempat ketiga membabitkan Wilayah Persekutuan (36 emas, 39 perak, 36 gangsa) dan Terengganu (36 emas, 37 perak, 35 gangsa) kekal menjadi tumpuan.

SUKMA SELANGORSelangor yang melepasi sasaran 48 emas terus berjuang terus bagi merealisasikan impian memungut sasaran emas tambahan.

“Kita ada sasaran tambahan iatu 55 pingat emas.

“Saya percaya jika kita dapat menambah semangat dan keyakinan kepada atlet, keputusan luar biasa mampu dicatat,” kata Exco Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari.

Dengan mengumpul 53 emas, Selangor diyakini mampu mencapainya kerana terbabit dalam beberapa acara akhir hari ini antaranya hoki wanita, angkat berat, tenis dan yang lain.

Tambahan lima emas semalam dicatat kontinjen Merah Kuning dalam angkat berat (dua) serta masing-masing satu dari olahraga, bola tampar dan pencak silat.

Persembahan cemerlang atlet muda dalam temasya sukan dwi tahunan ini membanggakan dan memberikan harapan terhadap kemajuan sukan negeri serta negara.

Pingat Terkini

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.