Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

Trend raya si anti sosial

OLEH NORHAYATI UMOR

Menjelang Syawal, rancak sungguh majlis rumah terbuka Aidilfitri dianjurkan, malah kemeriahannya dirasai segenap lapisan umur.

Majlis rumah terbuka menjadi acara terbaik untuk bertemu mata dan saling bermaafan dalam suasana harmoni dan menggembirakan.

Tuan rumah biasanya menyediakan juadah terbaik untuk para tetamu dan memberi duit raya kepada si kecil yang sememangnya menanti habuan itu.

RAYA 2Meskipun budaya ini terus kukuh bertahan, peredaran zaman memperlihatkan sambutan hari raya mengalami `proses transformasi’ begitu besar.

Banyak yang berubah, baik suasana mahupun ‘mewahnya’ hidangan disajikan setiap kali ada rumah terbuka.

Tidak kurang sikap tetamu yang berubah ‘mood’ bagai dilanda tsunami.

Pernah viral suatu ketika dulu iaitu sampul duit raya yang isinya bukan wang ringgit tetapi kertas tertera ‘username’ dan ‘password’ Wifi serta bakul kecil diletakkan di hadapan pintu rumah dengan notis, “Tinggalkan telefon bimbit anda di sini, ini hari raya!”

Walaupun ia dianggap lucu, sebenarnya gambar itu menceritakan kebenaran yang berlaku pada hari ini.

Semua orang mahu tidak mahu perlu mengakui perkara ini. Hari raya sudah bertukar menjadi `hari berantisosial.’

Sikap anti sosial dibahagikan kepada dua iaitu pelaku secara sedar sengaja melakukan tindakan tanpa mempedulikan orang lain di sekelilingnya dan anti sosial yang langsung tidak ambil pusing terhadap apa berlaku di sekitarnya.

Siti Farhah Mohd Amir, 29, berpendapat raya anti sosial itu adalah sikap dan perilaku tidak mempertimbangkan penilaian dan keberadaan orang lain atau masyarakat secara umum di sekitarnya.

RAYAKatanya. mereka ini melekakan diri dengan penggunaan gajet dalam suasana yang sepatutnya lebih kepada beramah mesra bersama keluarga mahupun tetamu yang hadir.

“Puncanya mungkin disebabkan tarikan sambutan yang kerap dan berulang-ulang, contohnya suasana hari raya dianggap membosankan.

“Persoalan seperti bila nak kahwin, bila nak ada anak atau bila nak tambah anak turut menjadi punca berlakunya raya anti sosial,” katanya.

Seperti sedia maklum, sambutan Hari Raya Aidilfiti adalah perayaan utama masyarakat Islam yang sepatutnya diraikan dengan penuh kesyukuran.

Rumah terbuka yang dilakukan individu, mempersilakan sesiapa sahaja datang ke rumah. Inilah kemeriahan sambutan Hari Raya Aidilfitri di Malaysia berbanding negara lain.

Namun, berbeza pada yang anti sosial. Bergantung kepada sikap si pelaku sama ada sengaja atau tidak menjadi si anti sosial.

Pengaruh media sosial dan gajet turut menjadi punca berlakunya raya anti sosial.

Seseorang yang terlalu obses dengan penggunaan telefon mudah alih atau gajet akan menjadi seorang yang anti sosial di hari raya.

Fokus terhadap gajet membuatkan si pelaku tidak mempedulikan suasana di sekelilingnya sedangkan Islam menuntut umatnya mengeratkan silaturahim ketika Aidilfitri.

-AA-

Leave a Reply

Your email address will not be published.