Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

Dataran Banting lalui fasa ketiga naik taraf, mudahkan pengunjung beriadah

OLEH NORHAYATI UMOR

KUALA LANGAT, 12 OGOS: Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) kini giat menjalankan kerja naik taraf Dataran Banting melalui fasa ketiga dengan pelbagai komponen membabitkan keluasan 4,020 meter persegi selepas dua fasa terdahulu siap dibina sepenuhnya

Yang Dipertua MDKL , Mohd Azhar Mohamed Ali, berkata projek kedua itu membabitkan pembinaan skateplaza dan bowl juga ‘elevated platform’ dengan tangga serta dinding graffiti.

Katanya, MDKL memberi kelainan dan kemudahan kepada pengunjung Dataran Banting dengan membina wall climbing (tembok mendaki tiruan), walkway (laluan siarkaki), lampu spotlight, natural boulder (batu semulajadi), softscape, galvanised iron box-up lettering, bangku taman, wakaf, tong sampah, papan tanda dan logo MDKL menerusi fasa ketiga itu.

“Keperluan penduduk setempat beriadah adalah menjadi matlamat MDKL selaras dengan kepesatan pembangunan daerah ini.

IMG-20160726-WA0040“Kerja naik taraf ini selaras dengan slogan Kerajaan Negeri, ‘Dari Rakyat Untuk Rakyat’ dan ia juga sudah semestinya dapat memberikan keseronokan kepada pengunjung yang datang bersama keluarga,” katanya dalam kenyataan.

Azhar berkata, MDKL sentiasa berusaha bersungguh-sungguh dengan pelbagai cadangan dan perancangan bagi memajukan lagi daerah itu supaya pembayar cukai menikmati kehidupan yang lestari.

“Jika kita lihat dalam dua projek yang terdahulu, Dataran Banting yang dijenamakan semula ini dapat mencuri perhatian pengguna jalan raya apabila dataran tersebut sentiasa dikunjungi pengunjung tidak kira pagi, petang atau malam dengan pelbagai aktiviti riadah dan juga program.

“Sebagai contoh, kita dapat lihat setiap Jumaat malam Sabtu, ramai golongan dewasa dan muda beriadah bersama keluarga dengan menikmati permainan ‘hot wheels’ atau lebih dikenali dengan nama kereta tiga inci selain permainan kasut roda atau skate board,” katanya.

Sehubungan itu, Mohd Azhar berharap penduduk di daerah itu dapat menggunakan segala kemudahan yang ada dengan sebaik mungkin kerana banyak peruntukan atau wang rakyat yang dibelanjakan bagi dinikmati semua pihak.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.