Categories
SELANGOR

Gasing pangkah bakal dijadikan identiti Selangor

OLEH HAFIZAN TAIB

KLANG, 15 OGOS: Permainan tradisional gasing pangkah bakal diangkat sebagai identiti Selangor jika terbukti ia adalah tradisi dan berasal dari negeri itu.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu & Warisan, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Dato’ Dr Ahmad Yunus Hairi, berkata kajian lanjut berkenaan perkara itu akan dijalankan Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (Padat).

“Kerajaan Negeri dan Padat ingin melihat apakah tradisi yang boleh diidentitikan untuk Selangor dalam permainan gasing ini.

“Saya menceduk sedikit sebanyak ilmu orang di sini yang mengatakan gasing wau jantung seperti replika dibina adalah identiti Selangor, maka kajian berkenaannya akan dibuat,” katanya kepada SelangorKini di sini, semalam.

Beliau berkata, permainan gasing pangkah di kampung tradisi mendapat sambutan baik tahun lalu ekoran ia begitu sinonim dengan masyarakat di kawasan terbabit.

YUNUS HAIRIKatanya, Kerajaan Negeri akan melihat kemungkinan ia diadakan sebagai acara tahunan bagi menarik masyarakat untuk terbabit sama.

“Sebenarnya di Selangor ada gelanggang gasing yang tersedia (di daerah lain), cuma mungkin promosinya tidak menonjol kepada rakyat.

“Ia seolah-olah bermusim dan inisiatif ini perlu dibongkar semula,” katanya menyentuh gelanggang gasing pangkah di Kampung Bukit Kapar masih dijaga dengan baik.

-AA-

Leave a Reply

Your email address will not be published.