Categories
NASIONAL

Isi rumah berpendapatan rendah tidak mampu belanja makanan berkhasiat

SHAH ALAM 30 OGOS: Kos makanan semakin tinggi menyebabkan ramai rakyat terutamanya isi rumah berpendapatan rendah tidak mampu berbelanja untuk makanan berkhasiat selaras dengan Panduan Diet Malaysia.

Khazanah Research Insitute (KRI) dalam laporan terbaru keadaan isi rumah mendedahkan faktor harga makanan semakin tinggi terus menjadi penyebab peningkatan bebanan kos sara hidup buat isi rumah di negara.

Laporan itu menunjukkan makanan kekal sebahagian besar perbelanjaan kebanyakan isi rumah dengan kadar peningkatan harga makanan berada di tahap membimbangkan.

Pada 2014, lebih 94 peratus isi rumah berbelanja lebih untuk makanan dari perbelanjaan lain dan mereka yang berpendapatan rendah dari RM2,000 tmembelanjakan lebih 38 peratus dari perbelanjaan bulanan mereka untuk makanan.

Kaji selidik dibuat mengenai keselamatan makanan di kalangan isi rumah berpendapatan rendah di Kuala Lumpur menunjukkan lebih 65 peratus isi rumah mempunyai isu dalam mengekalkan keselamatan makanan.

Ia selaras dengan laporan dikeluarkan Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) mengenai isu ketidakselarasan dan ketidakadilan dalam pengambilan makanan berkhasiat dikalangan isi rumah mengikut keadaan sosio-ekonomi masing-masing.

Selain itu, harga makanan dikatakan semakin naik juga terbukti melalui perkiraan Consumer Price Index atau Indeks Harga Pengguna (IHP)apabila makanan dan minuman merupakan salah satu komposisi indeks tersebut.

Food Mahal

Ternyata, harga makanan semakin naik melebihi paras normal indeks harga pengguna.

Kajian dibuat menunjukkan inflasi harga makanan dalam negara dipengaruhi harga makanan di rumah yang dikira melalui Indeks Makanan di Rumah.

Ikan dan makanan laut menyumbang 23.8 peratus dari keseluruhan indeks, diikuti bijiran pada kadar 23.2 peratus, daging, 15.5 peratus, sayur-sayuran, 11.3 peratus, produk tenusu dan telur, 9.4 peratus.

Setiap jenis produk makanan ini menunjukkan kenaikan harga ketara dari 2010 hingga 2015.

Harga makanan laut dan ikan naik sehingga 30.9 peratus, produk tenusu dan telur sebanyak 23 peratus dan daging naik sehingga 18.7 peratus.

cover_state_of_households_ii_1Memandangkan produk ini menyumbang 48 peratus total dalam Indeks Makanan di Rumah, kesimpulan boleh dibuat ternyata memberi kesan dalam indeks keseluruhan.

Selain produk tersebut, produk gula dan manisan juga semakin naik tinggi dari tahun ke tahun.

Menurut laporan tersebut, sebuah isi rumah dengan lima ahli keluarga membelanjakan minimum diantara RM25.21 dan RM38.45 setiap hari untuk diet yang berkhasiat.

Perkiraan ini tertakluk untuk makanan dimasak di rumah sahaja dan tidak mengira kos memasak di rumah seperti kos pengangkutan untuk membeli barang masakan, caj eletrik, gas memasak, kos membina dan barangan dapur seperti peti sejuk dan periuk nasi.

EZY