Categories
SELANGOR

MB: Jadikan seni khat subjek elektif maahad integrasi

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 29 OGOS: Maahad integrasi tahfiz sains dan teknologi disaran memperkenalkan kurikulum dalam bidang seni khat Islam sebagai subjek elektif.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, bidang pendidikan perlu memainkan peranan bagi mencapai hasrat tersebut.

“Diharapkan graduan maahad boleh meningkatkan tahap kebolehpasaran dalam masyarakat melampaui kegiatan masjid dan madrasah dengan mencipta nilai baru kepada perkembangan Islam yang menyeluruh,” katanya.

Khat1Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama majlis pelancaran buku Institusi Seni Khat: Dari Semenanjung Tanah Arab ke Yayasan Restu di Auditorium Kompleks Seni Islam Antarabangsa Selangor.

Katanya, Kerajaan Negeri melihat prinsip ta’dib mesti diterjemahkan dalam kerangka falsafah pendidikan termasuk di institusi pengajian tahfiz.

Ini kerana kurikulum tahfiz sedang menyaksikan anjakan menuntut perkembangan pendidikan lebih holistik termasuk memberikan nilai kepada bidang-bidang kemahiran, teknologi dan kesenian.

EZY