Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

MB: Lindungi belia terpinggir, jamin perlindungan dan keadilan

 

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 12 OGOS: Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali memberi jaminan untuk berterusan melindungi belia menerusi kebebasan asas, hak perlembangaan dan undang-undang serta keadilan kepada belia terpinggir.

Mohamed Azmin berkata, hal itu kerana masa depan negara terletak di tangan belia hari ini.

“Jadi kepada belia, saya dengan rendah diri menyatakan apa yang dilakukan sebelum ini ialah melindungi kebebasan asas anda, hak perlembagaan dan kedaulatan undang-undang.

AZMIN“Tidak akan kehilangan usaha untuk melindungi yang lemah dan terpinggir serta berjuang untuk keadilan untuk semua,” katanya dalam kenyataan sempena Hari Belia Antarabangsa, di sini, hari ini.

Mohamed Azmin berkata, belia dunia ketika ini sebenarnya boleh menjangkau lebih jauh ke hadapan berbanding apa yang dihasilkan.

“Namun, hari ini adalah untuk pelbagai meneliti perkara. Walaupun kita bergembira dengan rahmat dan prospek masa depan yang cerah, janganlah kita lupa mereka yang kurang bernasib baik.

“Beribu anak muda yang lari daripada penindasan dan kerosakan perbalahan sivil juga peperangan,” katanya.

Mohamed Azmin turut mengajak masyarakat mengingati usaha pihak yang berkorban nyawa dalam mencari ekonomi lebih baik, diskriminasi, penindasan dan eksploitasi.

“Marilah kita ingat bahawa kemiskinan, kekurangan asas penjagaan kesihatan dan kekurangan tempat penginapan. Hal ini penting kerana ia menjadi isu yang berulang dan wajib untuk diselesaikan,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.