Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

MPK kongsi pengetahun kitar semula minyak masak

OLEH NORHAYATI UMOR

KLANG, 18 OGOS: Minyak masak terpakai mempunyai kelebihan tersendiri dan tidak wajar dibazirkan sebaliknya mampu dimanfaatkan melalui kaedah kitar semula.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang (MPK), Datuk Mohamad Yasid Bidin, berkata pembuangan sisa minyak masak akan mengundang pencemaran alam sekitar khususnya kepada sumber air.

Beliau berkata, pembuangan sisa minyak ke dalam sistem perparitan dan longkang akan menyebabkan saluran air tersumbat selain mengundang pelbagai penyakit bawaan.

????????????????????????????????????

“MPK mengambil inisiatif berkongsi pengetahuan mengenai cara mengitar semula dan cara pelupusan minyak yang betul serta mesra kepada alam sekitar.

“Dua syarikat dilantik untuk mengadakan program pengumpulan minyak masak terpakai daripada peniaga restoran, pasar malam, gerai MPK dan kantin sekolah sekitar bandar Klang,” katanya pada perasmian Program Pasalewa MPK bertempat di Masjid Kampung Raja Uda, di sini, baru-baru ini.

Yasid menjelaskan, sisa minyak tersebut akan menjadi pejal dan menyebabkan longkang tersumbat dan banjir serta menyebarkan wabak penyakit daripada nyamuk dan tikus.

Katanya, masalah pencemaran alam sekitar khususnya sumber air disebabkan sikap masyarakat yang tidak mengamalkan kitar semula dalam kehidupan seharian.

“Lebih teruk lagi dengan membuang sampah di tempat yang tidak sesuai seperti longkang, parit, tepi jalan dan kawasan lapang yang mengakibatkan pencemaran bau dan alam sekitar serta wabak penyakit seperti denggi juga taun,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.