Categories
SELANGOR

Nafi sokong POTA dan POCA

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 2 OGOS: Kerajaan Negeri menafikan dakwaan menyokong penggunaan Akta Pencegahan Keganasan 2015 (POTA) dan Akta Pencegahan Jenayah (Pindaan dan Pemerluasan) 2013 (POCA).

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu dan Warisan, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Dato’ Dr Ahmad Yunus Hairi, berkata keadilan seharusnya dicapai menerusi perbicaraan.

Katanya, prinsip itu ternyata tidak terpakai dalam POTA dan POCA.

“Pendirian Kerajaan Negeri jelas tidak menyokong penggunaan POTA dan POCA untuk menangani militan.

“Kita tidak mahu akta sebegini digunakan secara umum untuk tujuan politik dan sebagainya,” katanya dalam sidang media di Lobi Dewan Negeri Selangor (DNS) hari ini.

Terdahulu, beberapa akhbar arus perdana melaporkan Kerajaan Negeri menyokong POTA dan POCA dengan memetik jawapan Ahmad Yunus di DNS semalam.

yunuskhairi-web4Ahmad Yunus berkata, kenyataannya yang menjawab soalan daripada beberapa Ahli Dewan Negeri (ADN) secara bersekali mungkin disalah tafsir media.

“Terdapat juga perkongsian di media sosial berhubung jawapan di DNS yang menyelitkan perkataan ‘sokong’ tetapi itu tidak menjadi prinsip Kerajaan Negeri.

“Mungkin saya terlepas pandang jawapan dihantar kepada DNS tetapi jelas saya katakan prinsip keadilan melalui perbicaraan harus ada,” katanya.

-nR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.