Categories
SELANGOR

Tahniah! Cheong Jun Hoong & Pandelela

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 10 OGOS: Pimpinan negeri dan Pakatan meraikan kemenangan pingat Perak temasya Sukan Olimpik Rio, hasil sumbangan gandingan penerjun negara, Pandelela Rinong dan Cheong Jun Hoong.

Exco Pembangunan Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari dan Exco Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains, Teknologi dan Inovasi, Nik Nazmi Nik Ahmad antara yang terawal mengucap tahniah di laman Twitter.

“Tahniah atas catatan sejarah dengan kutipan pingat pertama negara di Rio 2016 – Pandelela & Jun Hong acara 10 M synchronised platform,” tweet beliau.

“Tahniah Cheong Jun Hoong & Pandelela,” kata Nik Nazmi pula.

Sementara itu, Pengarah Komunikasi KEADILAN, Fahmi Fadzil berkata kejayaan gandingan penerjun itu membuat seluruh rakyat Malaysia bangga.

“Tahniah Pandalela & Jun Hoong! You girls make Malaysia proud! (Kamu berdua buat Malaysia bangga) #MalaysiaBoleh,” katanya di Twitter.

Turut berbangga, Ahli Majlis Eksekutif DAPSY, Dyana Sofya Mohd Daud berkata sumbangan pingat pertama kontinjen negara di temasya Olimpik Rio itu menyuntik semangat patriotisme.

“Congratulations Malaysia! So proud of Pandalela and Jun Hoong, I wanna stand and sing Negaraku now! (Tahniah Malaysia! Sangat bangga dengan Pandalela and Jun Hoong, saya mahu berdiri dan menyanyi Lagu Negaraku sekarang!),” tweet Dyana.

CpepTFPUsAElpCJ

Ratu terjun kelahiran Sarawak, Pandelela memulakan aksinya dalam acara 10 meter platform seirama bersama Jun Hoong pada pukul 4 petang Selasa waktu tempatan di Rio de Janeiro (3 pagi Rabu waktu Malaysia).

Gandingan negara itu mengumpul jumlah 344.34 mata untuk menang pingat perak dan memberi laluan emas kepada China yang mengumpul 354 mata.

Pada Sukan Olimpik London 2012, Pandelela merangkul pingat gangsa dalam acara akhir 10m platform wanita dengan kutipan 359.20 mata.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.