Categories
SELANGOR

Usaha kekalkan permainan tradisional

OLEH HAFIZAN TAIB

KLANG, 15 OGOS: Pertandingan gasing pangkah yang berlangsung di Kampung Bukit Kapar, di sini bertujuan memastikan kelangsungannya sebagai salah satu permainan tradisional di Selangor.

Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (Padat) dalam kenyataannya, berkata penganjurannya bagi mempopularkan kembali permainan tradisional itu supaya setanding dengan permainan moden yang muncul pada masa kini.

“Kejohanan ini juga berperanan melahirkan lebih ramai pelapis muda bagi pemain gasing pangkah terutamanya dalam kalangan warga muda.

“Ia adalah pertandingan permainan tradisional kedua di peringkat Selangor,” katanya berkenaan Kejohanan Gasing Pangkah Terbuka Selangor 2016 yang diadakan selama dua hari.

Ia disertai 50 regu dari Selangor, Pahang dan Johor.

Sebelum itu, Padat menganjurkan pertandingan permainan tradisional pertama iaitu Pertandingan Wau Kapal Terbuka Selangor pada 31 Julai lalu.

PADATSelain pertandingan gasing pangkah, katanya, turut diadakan majlis sambutan 100 tahun pembukaan Kampung Bukit Kapar.

Pertandingan terbabit dirasmikan Ahli Dewan Negeri (ADN) Meru, Dr Abdul Rani Osman manakala penyampaian hadiah oleh Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu & Warisan, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Dato’ Dr Ahmad Yunus Hairi.

Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif PADAT, Mohd Faizul Fitri Muslil.

Pertandingan itu dijuarai regu Bukit Kapar D (Selangor) yang membolot wang tunai RM1,800 manakala naib juara, Bukit Desak A (Pahang) (RM1,300) dan ketiga, Kuala Medang B (Pahang) (RM700).

-AA-

Leave a Reply

Your email address will not be published.