Categories
KENYATAAN MEDIA

GST: AMK bantah, PM terus mungkir janji

OLEH DR AFIF BAHARDIN

Angkatan Muda Keadilan (AMK) mengecam sekeras-kerasnya kemasukan lebih daripada 60 barang asas ke dalam senarai barangan yang dikenakan GST menjelang 1 Julai ini termasuk bahan makanan seperti; kentang, bayam, jagung, kopi, teh dan sebagainya.

Tindakan ini dilihat sebagai satu mungkir janji daripada Perdana Menteri, Dato’ Sri Najib Razak bahawa kerajaan BN tidak akan memasukkan bahan makanan asas ke dalam senarai barangan yang akan dikenakan cukai GST.

Angkatan Muda Keadilan juga bimbang dengan penyenaraian lebih daripada 60 barangan baru di bawah GST ini akan bakal membebankan lagi kehidupan rakyat yang telah tertekan dengan kos kenaikan harga barang dan kos sara hidup yang tinggi.

dr-afifKami juga percaya golongan anak muda akan lebih terbeban dengan kesan kenaikan GST ini, bukan sahaja sebagai pengguna, tetapi juga sebagai usahawan mahupun peniaga kerana peningkatan kos barangan.

Angkatan Muda Keadilan mengulangi tekad Pakatan Harapan yang mahu menghapuskan GST; kerana kami percaya, langkah yang sepatutnya dilaksanakan oleh sesebuah kerajaan untuk mendepani keadaan ekonomi semasa adalah bukan dengan menggenakan cukai yang lebih kepada rakyat, tetapi melaksanakan reformasi sistem kepada pentadbiran kerajaan BN yang tidak cekap, tiris dan membazir.

Pakatan Harapan telah membuktikan dengan pentadbiran kami yang bebas rasuah, cekap, telus dan bertanggungjawab di Pulau Pinang dan Selangor menyaksikan hasil pendapatan negeri meningkat, hutang kerajaan negeri dapat dikurangkan, pelbagai program pembangunan infrastruktur, modal insan dan pengwujudan peluang – peluang pekerjaan dan ekonomi yang banyak untuk rakyat negeri yang diperintah oleh Pakatan Harapan.

amkAngkatan Muda Keadilan menuntut agar kerajaan BN membatalkan cadangan untuk menambah senarai 60 barangan ini ke dalam senarai barangan yang dikenakan GST menjelang 1 Julai ini.

Tuntutan kami juga adalah GST dihapuskan segera bagi membantu meringakan beban rakyat hari ini. Komitmen Pakatan Harapan adalah tetap sama untuk menghapuskan GST sekiranya kami berjaya membentuk kerajaan di Putrajaya pada PRU14 nanti.

* Dr Afif Bahardin adalah Timbalan Ketua Angkatan Muda KEADILAN