Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

MB: Jaminan bekalan air mampan, cukup keperluan pelabur

OLEH NORHAYATI UMOR

KLANG, 16 JULAI: Kerajaan Negeri memberi jaminan bekalan air di negeri itu terus mampan dan mencukupi bagi semua keperluan termasuk industri.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, jaminan terbabit diberikan kepada sebuah syarikat gergasi dari Jepun bakal membawa pelaburan sebanyak RM1.2 bilion.

“Dalam perbincangan bersama syarikat itu, mereka mahu Kerajaan Negeri memastikan bekalan air mencukupi supaya keperluan industri tidak terganggu.

“Sudah tentu kita memberi jaminan dan komitmen tidak berbelah bagi sekaligus membuktikan Kerajaan Negeri berkhidmat dengan jujur supaya pelabur terus yakin,” katanya di Majlis Pelancaran Program Jimat Air, di Pangsapuri Pelangi Court, di sini.

Jimat AirMohamed Azmin berkata pihaknya akan berbincang dengan pihak Invest Selangor dan Air Selangor bagi memastikan perkara itu dilaksanakan.

Terdahulu, Mohamed Azmin memaklumkan Kerajaan Negeri kini giat menjalinkan perbincangan bersama Jepun bagi mengukuhkan lagi hubungan perdagangan serantau membabitkan negara matahari terbit itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Datuk Azman Mahmud berkata, pada tahun lalu, Jepun merupakan pelabur keempat terbesar negara meliputi pelbagai bidang antaranya sektor pembuatan melibatkan 53 projek dengan nilai pelaburan RM1.9 bilion.

Beliau berkata, pelaburan berkenaan dijangka mewujudkan kira-kira 4,390 peluang pekerjaan kepada rakyat pada masa akan datang bagi sektor tersebut.

=EZY=