Categories
SELANGOR

Selangor sambut huluran tangan KBS baik pulih stadium

OLEH LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 17 JULAI: Kerajaan Negeri menyambut baik huluran tangan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) untuk membantu menyelenggara kerosakan di Stadium Shah Alam.

Exco Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari berkata, Kerajaan Negeri tidak mempunyai sebarang masalah menjalin kerjasama pentadbiran dengan Kerajaan Persekutuan demi manfaat rakyat.

Katanya, ia termasuk kerjasama Kerajaan Negeri dengan mana-mana persatuan, jika kena dengan caranya.

“Soalnya, semua pihak perlu hormati tugas dan peranan masing-masing kerana akhirnya kita menjawab kepada tanggungjawab, amanah serta pengundi.

“Memang kita sentiasa terbuka soal rundingan. Siapa yang faham, fahamlah,” katanya menerusi status terkini di laman Facebook rasminya.

Pada 14 Julai lalu, Amirudin menyarankan Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) mengemukakan permohonan rasmi kepada Kerajaan Negeri bagi mendapatkan bantuan dana RM3 juta.

YB AMIR“Perkara diutarakan itu hanya boleh dipertimbangkan jika FAS menggunakan saluran betul seterusnya berbincang lebih lanjut berkenaannya.

“Permohonan seperti ini belum boleh kita pertimbangkan, kalau nak memohon, kena buat betul-betul lah, bukan permohonan menerusi media,” katanya.

Terdahulu, Amirudin mempelawa KBS selaku penganjur utama Sukan Sea untuk bersama membantu usaha membaik pulih Stadium Shah Alam, jika mempunyai peruntukan.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin kemudian memberi respon menerusi Twitter:

“YB, KSU (Ketua Setiausaha) KBS sudah melawat SSA. Esok saya harap kedua pihak boleh berbincang skop dan lain-lain untuk segerakan kerja penambahbaikan,” katanya.