Categories
SELANGOR

1,000KM laluan basikal seluruh Selangor menjelang 2022

OLEH LIZAWATI MADFA

KAJANG, 7 OGOS: Kerajaan Negeri menetapkan sasaran menyediakan 1,000 kilometer (KM) laluan basikal di seluruh negeri dalam tempoh lima tahun lagi.

Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Industri Kecil dan Sederhana (IKS) dan Pengangkutan, Dato’ Teng Chang Khim berkata, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) berstatus Bandaraya perlu menyediakan 20KM laluan basikal setiap tahun.

Katanya, PBT dengan status Perbandaran pula perlu menyediakan 10KM laluan di kawasan pentadbiran masing-masing.

TENG“Bagaimanapun, untuk tahun ini, kita bagi kelonggaran kepada PBT dengan status Bandaraya menyediakan 15KM dahulu.

“Jika mereka gagal sediakan 15KM tahun ini, maka ia akan menjadi tunggakan untuk dibawa ke tahun hadapan, di mana mereka perlu menyediakan 35KM laluan basikal,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pecah Tanah Dewan Komuniti Bandar Bukit Mahkota dan Pelancaran Bas Smart Selangor Laluan KJ02 dan KJ03, di sini, baru-baru ini.

Chang Khim berkata, laluan basikal itu merupakan sebahagian agenda Kerajaan Negeri menyediakan rangkaian pengangkutan awam lengkap untuk rakyat Selangor.

“Saya sendiri akan pantau agar sasaran ini dapat ditepati dan disempurnakan PBT berkaitan.

“Ia memerlukan komitmen semua pihak bagi memastikan Selangor terus unggul dengan rangkaian pengangkutan awam sempurna dari rumah hingga ke destinasi,” katanya.