Categories
GLOBAL

Menteri letak jawatan gangguan elektrik besar-besar di Taiwan

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL 16 OGOS: Menteri Hal Ehwal Ekonomi Taiwan Lee Chih-kung meletak jawatan selepas kerosakan di loji gas asli pulau itu pada Selasa (15 Ogos) menyebabkan gangguan bekalan elektrik besar-besaran yang menjejaskan berjuta-juta isi rumah ketika gelombang panas melanda negara itu.

CHANNEL NEWS ASIA melaporkan Lee akan mengemukakan peletakan jawatannya pada hari Rabu, kata seorang menteri kabinet Taiwan.

Jurucakap selepas sidang media memperincikan kerosakan di Tatan Loji Kuasa di Taoyuan.

Taiwan Blackout12Agensi Berita Pusat melaporkan bahawa enam generator di kilang itu gagal sejurus sebelum jam 5 petang, menjejaskan bekalan elektrik sebanyak empat juta kilowatt.

Kesilapan manusia didakwa punca kejadian itu, yang menyebabkan pemotongan dua minit dalam pembekalan gas asli ke stesen janakuasa, kata Taiwan News.

Ia menambah bahawa gangguan bekalan elektrik itu berlaku di tengah gelombang panas yang dilihat suhu maksimum di Taipei mencapai 36 darjah celsius selama sekurang-kurangnya sepuluh hari yang membawa kepada puncak penggunaan kuasa.

Taiwan Blackout1Penduduk di kawasan seperti Taipei, Taichung dan Tainan terjejas, dengan ramai yang mengambil media sosial untuk mengeluh tentang makanan dan bekerja dalam keadaan gelap.

Pengguna media sosial juga melaporkan lalu lintas yang perlahan dan lif yang terhenti, termasuk di Taipei 101 bangunan pencakar langit.

Sejumlah 6.68 juta isi rumah dilaporkan terjejas dengan gangguan bekalan elektrik itu.

=EZY=