Categories
BERITA UTAMA SELANGOR

Pelaburan IKEA bawa impak besar untuk Selangor

OLEH HAFIZAN TAIB

SEPANG, 26 OGOS: Kejayaan Kerajaan Negeri menarik pelaburan besar bersama Pasar Raya Pukal ternama dunia, IKEA, bakal membawa impak besar terhadap pertumbuhan ekonomi di Selangor.

Malah, Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, berkata kesediaan syarikat itu melabur dan membangunkan pusar pengedaran di Selangor perkembangan amat baik.

“IKEA memberi dokongan kuat untuk membangunkan pusat pengedaran di Pulau Indah, Klang dengan pelaburan berteknologi tinggi bernilai RM1 bilion dan ia adalah yang ketiga terbesar di dunia.

IKEA“Ia bakal mewujudkan peluang pekerjaan untuk anak muda di Selangor khusus yang mempunyai kemahiran dalam bidang teknologi dan ini dapat menjana pertumbuhan ekonomi mampan,” katanya kepada media, di sini, hari ini.

Mohamed Azmin dan rombongan mengadakan lawatan kerjanya ke Zurich, Switzerland bagi pelaksanaan perkara berkaitan bersama IKEA.

Pusat pengedaran IKEA akan dibangumkan di Pulau Indah, Klang itu akan menjadi yang ketiga terbesar di dunia selepas Chicago, Amerika Syarikat dan Dusseldorf, Jerman.

=EZY=